Kahraman polis faciayı önledi

Futbol maçı yapan polislere yönelik saldırıda can kaybının daha fazla olmasını, bir polisin yerindemüdahalesinin önlediği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 06 Eylül 2011, 09:43
Kahraman polis faciayı önledi

İÇİNDEKİLER

Bir yıl önce evlendiklerinde el değmedik hayalleri vardı. Hiç ayrılık olmasın istiyorlardı. 27 yaşındaki komiser ve yeni öğretmen Dilay Kerman buluşmalarını mümkün kılacak şehri seçti: Tunceli. Ancak terör örgütünün kanlı planı hesapta yoktu. Genç çift, halı saha maçında da, ebedi yolculukta da birlikteydi...

Terör, bu kez aşkları için tayinlerini Tunceli'ye isteyen genç çifti vurdu. 27 yaşındaki Komiser CemKerman ile Dilay Turan Kerman geçen yıl 19 Eylül'de evlenmişlerdi. 5 yıl Sakarya'da görev yapan Kerman, öğretmen eşi KPSS'ye girince birlikte görev yapabilecekleri bir il seçmenin planını yaptı. Ankara, İstanbul gibi şehirlerde buluşmaları imkansızdı. Ama Tunceli'yi kimse tercih etmezdi. Dilay öğretmen Tunceli'yi yazdı; Cem Kerman bu ile tayinini istedi. Tunceli artık hayallerinin şehriydi.Genç çift, halı sahamaçında bile birlikteydi. Terör örgütü PKK'nın hain kurşunlarına da birlikte hedef oldular.

Terör örgütü önceki gece Tunceli'de halı sahada futbol oynayan polislere saldırmıştı. Uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu 1 komiser ile eşi şehit olmuş, 3'ü ağır 8 polis memuru yaralanmıştı. Saldırıya polislerin ateşle karşılık vermesi sonucu 1 terörist ölü ele geçirilmişti. Şehit düşen Komiser CemKerman'ın Edirne'deki baba evinde büyük acı yaşanıyor. Baba Ercan Kerman ve anneGülsen Kerman'a acı haberi Edirne EmniyetMüdür Yardımcısı Cemalettin Kaymaz verdi. Aldığı acı haber ile yıkılan Kerman ailesine sağlık ekibimüdahale etti. AnneGülsen Kerman'a sakinleştirici iğne yapıldı. Bir yıl önce evlenen çiftin ölüm haberini alan yakınları da baba evine geldi.

TELEFONU AÇAN YOK

Baba Kerman, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlu ile gelininin şehit haberini almasıyla büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. "Bu terörü bitirmeyenler utansın'' diyen Kerman, şöyle devam etti:

"Gerçi onlarda utanma duygusu yok. Vicdanlarını kanatmış durumdalar. Sayı hesabı, parmak hesabı, kelle hesabı yapılır hale geldi.Oğlumile gelinimin evliliği 19 Eylül'de bir yıl olacaktı. Evlilik yıl dönümlerinde bir şeyler gönderecektik, onları hazırlıyorduk. Oğlumla devamlı konuşuyorduk da bu akşamtelevizyondaki o alt yazıyı gördükten sonra ne geline ulaşabildik, ne de çocuğa ulaşabildik. Telefon çalıyor çalıyor açan yok.O zaman ufak ufak pirelenmeye başladık. Bilahare de acı haberi aldık. Metanetimizi koruyoruz tabii ki zaman zaman da niye bu kadar zor sorular bize soruluyor diye düşünüyoruz. Çünkü hayatımız hepmücadele ile geçti. Hep zor, hep zor...''

Sakarya'dan tayin istediler

Bugün'ün haberine göre, baba Kerman, şehit olan oğlu Cem Kerman'ın, öğretmen eşi Dilay Turan Kerman'ın, öğretmenlik atamasının olabilmesi için Sakarya'dan Tunceli'ye tayin istediklerini belirterek, "Cem akademiden sonra kura çekerek Sakarya'da göreve başladı. 5 yıl sonra Tunceli'ye tayin istedi. Gelin KPSS'ye girmişti. Onun tayini çıksın diye Tunceli'yi seçtiler. Hani Ankara'yı, İstanbul'u yazsalar kazanamayacak. O nedenle Tunceli'yi seçtiler'' dedi.

İkisi de oryantiring sporcusu

Şehit Komiser Cem Kerman ve eşi Dilay Kerman'ın lisanslı oryantiring sporcusu olduğu belirlendi. Oryantiring Federasyonu BaşkanıMehmet Genç, "CemKerman, Polis Akademisi Spor Kulübü- 'nün, Dilay Turan ise Çankaya Belediyesi Spor Kulübü'nün lisanslı sporcularıydı" dedi. Oryantiring (koşarak, yürüyerek hedef bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile bulmaya çalıştığı bir doğa sporu olarak tanımlanıyor.

Hakem arkadaşlarına mesaj:

Şehit komiser Cem Kerman'ın 5 yıl boyunca görev yaptığı Sakarya'da Amatör Basketbol Ligi'nde basketbol hakemliği yaptığı ortaya çıktı. Kerman, 2006'da basketbol hakemi kursunu başarıyla tamamlayarak sertifika almış. Kerman, Tunceli'ye gitmeden önce sakaryabasket.com internet sitesinden basketbol hakemi arkadaşlarına veda mesajı gönderdi. Kerman, mesajında şöyle dedi: "Umarım herkesle görüşebilirim fakat görüşemediğim arkadaşlarım, kardeşlerim olursa, şimdiden kusura bakmasınlar ve haklarını helal etsinler. Benden yana herkesin hakkı helaldir. Görüşmek üzere.''

Bombanın üstüne atladı FACiAYI ÖNLEDi


Futbol maçı yapan polislere yönelik saldırıda can kaybının daha fazla olmasını, bir polisin yerindemüdahalesinin önlediği ortaya çıktı. El bombasını atmak isteyen teröristin, yaralı polis tarafından son anda engellenerek etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Tunceli'deki saldırı ile ilgili önemli detaylara ulaşıldı. Saat 21.30 sularında şehirmerkezine sızan 4 kişilik terörist grup, halı sahanın etrafını sardı.Maç devamederken polismemurlarını yaylımateşine tutan teröristler, açtıkları ilk ateşte 27 yaşında ve Tunceli EmniyetMüdürlüğü Cinayet Büro'da görevli komiser CemKerman'ı şehit etti. Aynı anda saha kenarında bankta oturarak eşini izleyen öğretmen Dilay Kerman da vuruldu.

BİR SÜRE BOĞUŞTULAR

Yaylımateşi sürerken bir terörist üstündeki el bombasını atmaya çalıştı. Tambu sırada yaralı bir polis teröristemüdahale etti. Yaralı polis teröristin el bombasını atmasını önlemek için bir süre boğuştu. Teröristin el bombasını çekmesine izin vermeyen polismemuru, onu tabancasıyla etkisiz hale getirdi.

Bu arada şehrin etrafında bulunan özel harekât noktalarına eşzamanlı saldırıda bulunulduğu öğrenildi. Saldırıya özel harekâtçılar tarafından anında karşılık verilmesi üzerine kısa süreli çatışma yaşandı. Saldırının ardından kaçan diğer PKK'lıların yakalanması için başlatılan geniş çaplı operasyonlar devamediyor. Durumu şüpheli görülerek gözaltına alınan çok sayıda kişinin de sorgulandığı dile getiriliyor.

İstihbarat uyarısı dikkate alınmamış

Halı saha maçı yapan polislere 'askeri' kamuflajlı teröristlerin uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği kanlı saldırı sonrası Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile terörden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Pek Malatya'ya gitti. Emniyet istihbaratının hain eylemden önce Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan polisleri bu konuda uyardığı ortaya çıktı.

Bölge illerine gönderilen 'çok gizli' ibareli raporda, "Askeri kamuflajlı teröristlerin polis binaları ve personeline silahlı ve bombalı eylem yapacağı yönünde önemli bilgiler alınmıştır. Terör örgütü mensuplarının toplu zayiat verdirmek için halı saha maçları oynayan personeli de hedef alacağı tespit edilmiştir" denildi.

'TEDBİR YETERLİ OLMAMIŞ'

Son dönemde Siirt, Şırnak, Diyarbakır, Elazığ, Van gibi illerde şiddet eylemlerini tırmandıran PKK'dan bu tip saldırılar beklendiğini belirten üst düzey bir yetkili, "Gerek telsiz konuşmalarında gerekse yakalanan teröristlerin ifadelerinde polislere ağır kayıplar verdirmek için halı saha maçları dahil eylem planladıkları bilgileri alınmıştı" ifadesini kullandı.

Tunceli'de görevli personelin bu konuda uyarıldığını kaydeden yetkili, "Asayiş Şubesi personeli kendi arasında halı saha maçı organize etmiş. Olası saldırıya karşı da emniyet tedbirini, çevre güvenliği tedbirini de almışlar. Ancak aldıkları önlem yeterli olmamış. Polisin o halı sahada maç oynayacağının istihbaratını yapan teröristler askeri kamuflajla eylemi yapmış" dedi.

Yataklık eden de cezasını bulacak

Şehit olan komiser Cem Kerman (27) ve öğretmen eşi Dilay Turan Kerman için Malatya Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Törene Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Malatya Valisi Ulvi Saran, Elazığ Valisi Muammer Erol, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, AK Parti Malatyamilletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve şehit komiserinmesai arkadaşları katıldı. Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, törende yaptığı konuşmada, polis teşkilatı olarak hukuk kuralları içindemücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Kılıçlar, "Ancak sadece o silahı kullanan hainler değil, o silahı onun eline veren, onu dağa çıkaran, ona yardımve yataklık edenler de mutlaka cezasını bulacaktır'' dedi. Bu ve benzeri olayların terörlemücadelede sürdürülen azmi ve kararlığı daha da arttırdığını vurgulayan Kılıçlar, şöyle devametti: ''Bundan başta hainler olmak üzere kimsenin şüphesi olmasın. Ne zaman ki ülkemiz çok önemli adımlar atsa ya da çok büyük başarılara imza atsamalumörgütün devreye sokulduğunu görüyoruz. Terörün amacı, geçmişi köklü birmiras üzerine oturan kardeşliğimizi, demokrasi kültürümüzü zedelemektir. Ancak şunu herkes iyi bilsin ki bu kardeşliğimizi kimse zedeleyemez.'