Kalp hırsızı!

Vicdansız eller bu kez bir yüreğe uzandı. Yapay kalple nefes alan genç adamın yedek kalbi çalındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2011 Güncelleme 06 Temmuz 2011, 02:34
Kalp hırsızı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en ilginç hırsızlık olayı, İzmir'de yaşandı. Talihsizlikler zincirinin ortasındaki isim ise 29 yaşındaki Turan Günbay'dı. Elektrik teknisyeni olan Günbay, geçen yıl çalışmak için Suudi Arabistan'a gitti. Ancak burada rahatsızlanan Günbay, tekrar Sivas'a döndü. Nefes darlığı şikayetiyle hastaneye giden Günbay'a kalp yetmezliği teşhisi konuldu.

NAKİL BEKLİYOR
Genç adam bunun üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Günbay'ı muayene eden doktorlar "Kalp nakli şart" dedi. Ancak Günbay'ın nakli bekleyecek kadar nefesi yoktu. Talihsiz genci nakle kadar hayatta tutabilmek için 2 Haziran'da Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç.

Dr. Çağatay Engin'den oluşan kalp nakli ekibi tarafından yapay kalp takıldı. Yapay kalp sayesinde nefes alabilir hale gelen ve hızlıca düzelip ayağa kalkan Günbay, kısa bir süre önce de taburcu edildi. Turan Günbay'a, vücuduna bağlı olan ve çanta içinde taşıdığı kalın bir kitap büyüklüğündeki yapay kalbin yanısıra bir de yedeği verildi. Nefes nefese yaşayan genç adam, 10-12 saat süren şarj süresinin sonunda iki cihazı değiştirerek yaşamını düzene koydu.

KANTİNDE UNUTTU...

İşte Günbay dün sabah da hastaneye kontrole geldi. Kontrol sonrasında kantine giden genç adam, yedek kalbini burada unuttu. Ancak hatırlayıp geri döndüğünde ise yedek kalbi yerle yeksan olmuştu. 100-250 bin lira arasında değişen yapay kalbini bulamayan Günbay, hemen polise gitti. Talihsiz genç, "O yedek yapay kalp benim dışımda kimsenin işine yaramaz. Benim için hayati değeri önemi var. İnsaniyet namına alan, bulan geri getirsin" dedi

KiMSENiN iŞiNE YARAMAZ
Günbay'a yapay kalp takan ekipten Prof.Dr. Tahir Yağdı ise kaybedilen cihazın yapay kalpli hastalar için hayati önem taşıdığını belirtti. Yağdı, şunları söyledi: "Biz bu cihazı hastamıza yeni bir kalp bulununcaya kadar bozulan kalp fonksiyonlarını idame ettirmesi için taktık. Yapay kalp, yedek kontrol ünitesinden oluşuyor. Bu cihazlar hiçbir şekilde hiç kimsenin hiçbir işine yaramaz. Bir süre sonra çöpe atılır. Yani bir kişinin kalbi çöpe atılmış olacak. Bu cihazı alan, hastanenin ya da emniyetin kayıp bürosuna bırakabilir. Hastamızı zor durumda bırakmayalım..."