H'arap hayatlar

Öğretmen Neriman Cahit, Kıbrıs'ın talihsiz kızlarını yazdı. Cahit'in araştırmasına göre 1920 ile 1950 yılları arasında 4 bin Türk kızı Araplara satıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2011 Güncelleme 20 Ocak 2011, 01:29
H’arap hayatlar

İÇİNDEKİLER

Akdeniz'in ortasındaki o ada, konumu nedeniyle yıllarca önemini korudu. Bu nedenle tarih boyunca her türlü kavganın merkezinde Kıbrıs vardı. Adanın inişli çıkışlı hali, insanlarının yaşamlarına da yansıdı. Tıpkı Yeni Aktüel dergisinin bu haftaki sayısında yer alan Türk kızları gibi... İşte edebiyat öğretmeni Neriman Cahit, Araplar'a satılan o kızların izini sürdü.

EVDEN GENELEVE!
Araplar'a satılan kızları araştırmak isteyen Cahit, bu uğurda Ürdün'e kadar gitti. Kıbrıslı kızları ve torunlarını buldu. Onların hikayelerini de "Araplara Satılan Kızlarımız" adlı bir kitapta topladı. Cahit'in araştırmasına göre 1920-1950 yılları arasında 4 bin Türk kızı Araplar'a satılmıştı. Öyle ki bu iş için Kıbrıs'ta "komisyoncu evleri" açılmıştı. Simsarlar, ev ev dolaşarak sarışın, renkli gözlü kızları tespit ediyordu. Fakirlik içindeki anneler babalar çaresizce kızlarını Araplar'a satıyordu. Kızlara talip olan Arap erkekleri ise kendilerini zengin ve kariyer sahibi kişiler olarak tanıtıyordu. Ancak gerçek çok farklıydı.

Bilmedikleri topraklara göç eden kızlar, kumalar ve çocuklu kocalarla karşılaşıyordu. Bu kızların bir kısmı da kocaları tarafından geneleve satılıyordu. Bu acı gerçekleri yazdığı kitapla gün yüzüne çıkaran Neriman Cahit, bir görevi yerine getirdiğini söyledi. Cahit, "Bu kızları yazmak benim borcumdu. Onlar, büyük acılar çekmişler ve hala çekiyorlar. Ve Kıbrıslılar onları unutmayı tercih etmiş. Ben bu kitapla onları hatırlattım" dedi.