Kopya çekene hapis
takvim.com.tr
takvim.com.tr
Kaynak GAZETE

Kopya çekene hapis

YÖK'ün hazırladığı kanun tasarısıyla ÖSYM yeniden düzenlenecek. Her türlü sınavda soru sızdıran, kopya çeken ve kopyacıya yardım edene hapis cezası verilecek

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda meydana gelen kopya skandalından sonra sınavı yapan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı'nda (ÖSYM) köklü değişikliğe gidiliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan yeni kanun tasarısı taslağına göre öngörülen değişiklikler şöyle:
ÖSYM'nin adı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı olarak değiştirilecek. Yine ÖSYM diye anılacak.
ÖSYM; her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavlarını yapacak. Ayrıca KPSS sınavları ile kamu kurumlarının talep ettiği diğer sınavları da yapacak.
YER DEĞİŞTİRENE DE CEZA
Gizli bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu bilgileri ifşa eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin gün para cezası alacak. n Sınav soruları hazırlanırken veya sınav sırasında binaya ses veya görüntü nakleden cihaz sokan veya bulunduran kişiye, 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Başkasının yerine sınava giren kişi, 1-3 yıl arası hapisle cezalandırılacak. Kendi yerine bir başkasını sınava sokan kişi de aynı ceza ile cezalandırılacak.
5 YIL SINAV YASAĞI
Sınavda kopyacıya imkan sağlayan, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak.
Sınavda kopya çeken, 5 yıl süreyle ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınava giremeyecek. Bu kişi bir kamu görevine atanmışsa görevine derhal son verilecek. n Sınav sonuçlarını değiştiren kişiler ise 5 ila 12 yıl hapis cezası alacak.
SBS'DE İPTAL KRİZİ
Tartışmalara konu olan SBS'de işler yine karıştı. Tek sınav olarak yapılan OKS yerine getirilen SBS'nin ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıflarda 3 yıla yayılması uygulamasından bu yıl vazgeçilmişti. Halen 7'nci sınıfta okuyan öğrenciler, 12 Haziran 2010'da, yani 6'ncı sınıftayken ilk sınavlarına girdiler. Bu sınavdan bir ay sonra yönetmelik değişti ve sadece 8'inci sınıftakilerin sınava girmesi kararlaştırıldı. Ancak, bir kez sınava girenlerin 7 ve 8'inci sınıfta SBS'ye katılması kararlaştırıldı. Halen 7'nci sınıf öğrencisi olan Taylan Işık Özer'in annesi Avukat Sevinç Özer ise, bu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açtı. Davaya bakan Danıştay 8'inci Dairesi, SBS yönetmeliğin yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu. Bu kararla işler krize girdi. Çünkü ortaya, 6'ncı ve 8'inci sınıflarda alınmış puanların ortalamasının mı hesaplanacağı, yoksa sadece 8'inci sınıfta alınacak puanın mı belirleyici olacağı sorunu çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise kararın henüz incelenmediğini, yapılacak inceleme sonunda itiraz edileceğini duyurdu. Son karar, Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun.

KPSS KISALDI
ÖSYM, KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavında da değişiklik yaptı. Buna göre sınavda, 150 soru yerine 120 soru sorulacak ve sınav süresi 120 dakika olacak. ÖSYM, değişikliğin gerekçesini ise şöyle açıkladı: Sınav tarihinde, özellikle doğu illerimizde, havanın daha erken saatlerde kararması ve bir elektrik kesintisi durumunda adayların mağdur olmaması amacıyla, sınav süresi sabah ve öğleden sonra oturumları için 2 saat olarak yeniden belirlenmiştir. Adaylar, 28 Kasım'dakisınava, "26 Eylül"ü gösteren belgeleriile girecektir.


GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN