Kıyat'a 'devlet' sorgusu

Emekli Tuğgeneral Kıyat, 'Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetler devlet politikasıydı' sözleri nedeniyle ifade verecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2010 Güncelleme 16 Ağustos 2010, 00:00
Kıyat’a ’devlet’ sorgusu

İÇİNDEKİLER

Emekli Koramiral Atila Kıyat katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kıyat, 1993-1997 yılları arasında Güneydoğu'da hukuk dışı uygulamalar olduğunu belirtmişti.

Kıyat, şunları söylemişti: "O zaman (şimdi albay bunlar) üsteğmendi, yüzbaşıydı. Şimdi diyorlar ki 'Sen Cizre'deyken muhtarı öldürdün' ya da 'Muhtarla beraber oldun filancayı öldürdün.' Sene kaç? 1994, 1995... Şimdi ben de diyorum ki, lütfen 94'ün, 95'in, 93'ün, 96'nın, 97'nin Başbakanları, Cumhurbaşkanları, Genelkurmay başkanları, OHAL valileri... Yatağınızda nasıl rahat uyursunuz! Lütfen çıkıp açıklayın, bu yıllarda işlenen faili meçhuller terörle mücadele için devlet politikası mıydı?" Kıyat'ın bu sözleri üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcılık, "Faili meçhuller devlet politikasıydı" diyen Kıyat'ın talimat ile ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderdi. Kıyat'a Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden cinayetleri başta olmak üzere birçok faili meçhul cinayetle ilgili sorular yöneltileceği belirtildi.