Sandıktan çıkacak yeni hayat

Mahkeme'nin 'rötuş'la vize verdiği anayasa paketi, 12 Eylül referandumundan geçerse günlük yaşama ilişkin önemli adımlar atılacak. 'Yüksek yargı' tartışmalarının gölgesinde kalan paket, gazilerin sorunlarından sokak çocuklarına dek birçok yaraya merhem olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2010 Güncelleme 09 Temmuz 2010, 02:34
Sandıktan çıkacak yeni hayat

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi 'nin kararıyla "anayasa paketi"ne ilişkin tartışmalar son buldu ve gözler 12 Eylül'de yapılacak referanduma çevrildi. Paketin sandıktan çıkması halinde gündelik yaşama ait çok sayıda kronikleşmiş sorun da çözüm bulacak:

VATANDAŞ HAKEME GİDECEK
GAZİLERİN ELİNDEN TUTULACAK:

Eşitlik ilkesinde yapılan düzenlemeye göre, bundan sonra çocuklar, şehit yakınları, yaşlılar ve gazilerle ilgili bir yasa çıkarılırken, eşitlik konusunda daha esnek davranılacak.

SINIR KAPISINDAN DÖNÜŞ YOK:
Şimdiye kadar vergi borcu veya benzeri nedenlerle yurtdışına çıkış yasağı uygulanabiliyordu. Artık sadece mahkeme kararıyla, "çıkış yasağı" mümkün olabilecek.

SOKAK ÇOCUKLARINA ŞEMSİYE:
Sokak çocukları veya dilendirilen çocuklar ile taş atan çocukların ailelerinden alınıp devlet korumasına verilmesine ilişkin yasa çıkarmak kolaylaşacak.

MEMURA TOPLU SÖZLEŞME:
Memurlar, toplu sözleşme yapabilecek.

KAMU DENETÇİSİ:
Vatandaş devletle yaşadığı sorunları dava açmak yerine, kamu denetçisine (ombudsman) götürebilecek. Mahkeme masrafına da girmemiş olacak.

YAŞ'A YARGI:
Yüksek Askeri Şura'nın kararlarına karşı, yargı yoluna başvurulabilecek.

DİSİPLİN SUÇUNA MAHKEME YOLU:
Memurlar disiplin suçlarının iptali için yargıya gidebilecek.

KİŞİSEL VERİ:
Herkes kişisel verilerinin korunmasını isteme hakkına sahip olacak.

SİVİL MAHKEMELER:
Siviller hiçbir şekilde askeri mahkemede yargılanmayacak.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE ŞİKAYET:
Vatandaşlar AİHM'e başvurabildikleri gibi Anayasa Mahkemesi'ne de aynı şekilde başvurabilecek.

12 EYLÜL'E YARGI:
12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde kaldırılacak.

YÜKSEK YARGI:
Anayasa Mahkemesi 17, HSYK 22 üyeli olacak.

YÜCE DİVAN:
Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanacak.

PARTİ KAPATMA:
Parti kapatma halinde milletvekilliği düşmeyecek.

YURTDIŞINDAN 2.5 MİLYON YENİ SEÇMEN
Türkiye sandığı konuşurken, AİHM, çok önemli bir karara imza attı. Bir başvuruyu değerlendiren mahkeme, yurtdışında yaşayan vatandaşların sadece "ülkelerine giderek oy kullanabilmesini" İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buldu. Böylece Türkiye için de yurtdışından 2.5 milyon seçmenin milli iradeye katılma şansı doğdu.

OY PUSULASI BASIMI BAŞLIYOR
Halk oylamasında kullanılacak pusulaların basımına, yarın başlanıyor. Pusulalar, beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri bulunan birleşik oy pusulası şeklinde olacak. Reforma "Evet" diyenler beyaza, "Hayır" diyenler ise kahverengiye mührü basacak.

YSK: TAKVİM AKSAMAZ
Mahkeme'nin küçük rötuşları nedeniyle "referandum sürecinin değiştiği" iddialarına, YSK'dan net yanıt geldi. YSK Başkan Vekili Kırdar Özsoylu, "Takvimi etkileyecek bir durum yok" dedi.