Plan işlemedi Dalan kaçtı

Ergenekon, AK Parti hükümetini devirmeyi, başbakan olarak da Bedrettin Dalan'ın düşünüyordu. Ancak bu plan başarız olunca, Dalan ülkeyi terk etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2010 Güncelleme 18 Ağustos 2010, 17:11
Plan işlemedi Dalan kaçtı

İÇİNDEKİLER

İrticayla Mücadele Eylem Planı davası iddianamesinde bir numaralı şüpheli İstek Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan ve iki numaralı şüpheli Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek gösteriliyor. İddianameyi hazırlayan savcılar, hem iddia olunan Ergenekon yapılanması hakkında hazırlanan önceki iddianamelerle, hem de Poyrazköy ve Kafes iddianameleriyle bağlantı kurdu. İddianamede şu an yurt dışında bulunan Bedrettin Dalan hekkğnde şöyle deniyor: Ergenekon silahlı terör örgütünün, iktidarda bulunan mevcut hükümeti ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığı darbe planlarında medya ve siyasetin yönlendirilmesi ile bazı üst düzey işadamlarının bu hususta ikna edilmesi görevini üstlendiği, bu amaçla medya sahipleri ve işadamları ile görüşmeler yaptığı, darbe planlarının hazırlanmasında aktif rol oynayan Ergenekon terör örgütü üyeleri Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur ve İsmail Yıldız'la görüşerek, askeri müdahalenin bir zorunluluk olduğu yönünde onları teşvik ederek cesaret verdi. Dalan'ın, bu yöndeki motivasyonlarını güçlendirmeye çalıştığı, içlerinde şüpheli Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu örgüt üyelerine mütevelli heyeti başkanı olduğu üniversitede görevler verdiği, örgütün stratejisi doğrultusunda uluslararası ilişkileri yürüttüğü, darbe sonrası kurulacak hükümette başbakan olma görevini üstlendiği, tüm bu eylemleri ile hükümeti cebir ve şiddet yöntemiyle ortadan kaldırma suçuna iştirak ettiği, yukarıda belirtilen örgüt adına gerçekleştirdiği." Bedrettin Dalan hakkında bir başka iddiada, Ergenekon terör örgütünün 'fikri ve Mali lideri' olması. Yeditepe Üniversitesi'nin 9 kişiden oluşan mütevelli heyetinde yapılan bir değişiklikte dikkatleri çok çekmişti.Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığını Bedrettin Dalan'ın yaptığı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Koç Holding yönetim kurulu eski üyesi İnan Kıraç, 500. Yıl Vakfı Başkanı Jak Kamhi, eski Başbakan Bülent Ulusu, Danıştay 3. Daire eski Başkan Yrd. N. Ülker Turgut, HSYK eski üyesi Zuhal Çokar ile üç kişinin daha mütevelli heyeti üyesi olduğu belirtiliyordu. niversitenin mütevelli heyetinin yeni listesinde Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın adının yer almadığı görüldü.

CIA&P2 ORTAKLIĞI
CIA'nin veya onun arkasındaki İtalyan gizli servislerinin eli olmaksızın terörün satranç tahtasında herhangi bir piyonun hareket ettiğini iddia etmek saçma bulunmaya başlamıştı. 1969'dan 1974'e kadar gizli servislerin bazı sağcı terörist grupları desteklediği ve beslediği ortaya çıkıyordu. Askeri darbe tehdidi ve sürekli terörizm baskısı sonucu İtalya'da solcu partilere gözdağı veriliyor, halkın güvenlik talebi arttırılmaya çalışılıyordu.İtalya'da komünizmin yükselişi Nato için bir güvenlik sorunuydu. Yükselişi durdurmak için İtalyan gizli servisi ile beraber iç politikaya müdahaleler yapılıyordu. Yüzlerce masum kurbanın ölümüne yol açan operasyonel planlar besinsenmişti. Cevaplanamayan nice sorular ortada kalmaktaydı. CIA Sicilya mafyasından sağcı devrim ve operasyonlarda faydalanıyordu. General De lorenzo, Carabinieri'yi (yarı askeri polis teşkilatı) İtalya'nın başlıca şehirlerini kontrol altına alabilecek şekilde illegal olarak örgütlemişti. Bu örgütlenme, darbeyle eşdeğer sayılabilecek bir operasyon olarak yorumlanıyordu. Büyük ölçüde emekli olmuş Carabinieri mensuplarından oluşan destek birimleri kurulduğu da ortaya çıkmıştı.Düzensiz destek birimlerinin varlığı meselesi, gizli servis skandalları silsilesinde sürekli karşılaşılan bir gerçekliktir. Ajan provokatörlerin her tür amaç için kullanımında ve terörizm manipülasyonları için değerlendirilmelerinde bu birimler fonksiyonel olmuştur. Bologna patlamasının nedeni, askeri bir darbeye zemin hazırlamaktı. Çok sayıda teori ortaya atıldı, bazıları açıkça kafaları karıştırıyor, bazıları makül görülüyordu.

LOCA'NIN BAĞLANTISI
P2 Mason Locası'nın dünyanın birçok ülkesindeki terör örgütlerine destekverdiği biliniyor. İtalya ve İspanya'da birçok terör eylemi gerçekleştiren RACOIN, P2 ile birlikte Avrupa'da silah organizasyonu yapıyor. Ortadoğu'daki terör örgütlerine de silahları RACOIN üzerinden gönderen P2, siyasi kaos yaşanmasını istediği ülkelerde çok iyi yapılanmış durumda. P2'nin İspanya'daki ETA ile bağlantısı ortaya çıktı. RACION'un yakalanan bir yetkilisi, P2'nin kendilerine gönderdiği silahları, ETA'ya teslim ettiklerini doğruladı. P2, bu durumu inkar etse de yargılama sürecinde gerçek anlaşıldı.

GELLİ'NİN SÖZLERİ
İtalya'da süren Gladyo davasında P2 Mason Locası üstadı Licio Gelli'ye ait olduğu kabul edilen bir ses kaydı, ilginç olayları da su yüzüne çıkardı. Gelli, bir toplantıda, "Güçlü bir yapı için medya çok önemli. Çünkü halka ne verirseniz, o yönde karşılık alırsınız. İtalya'da çok önemli çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Medyadaki gücümüz, P2'nin büyüklüğünü belirleyecek" ifadelerini kullandı. Corriera della Serra, P2'nin en güçlü yayın organı olarak çok önemli haberlere imza attı. P2 Mason Locası'nın büyümesini engelleyecek medya kuruluşlarına karşı ise karalama kampanyaları başlatıldı. P2'ye karşı olan gazeteciler tehdit edildi, susmayanlar ise suikastlerle öldürüldü. Yıllarca İtalyan halkını etkilemeyi başaran P2 medyası, geçen zaman içinde güç kaybetti.