Bitsin artık bu çile...

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki tadilat nedeniyle kaplumbağa hızında ilerleyen trafikte bir de kaza olunca ortalık arap saçına döndü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2009 Güncelleme 04 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

İstanbullular, hiçbir şeyden çekmediği trafikten çektiği kadar... 12 milyonluk mega kenti sırtlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 15 gündür devam eden ve 21 Temmuz'da son bulacak 'Genleşme derzlerinin değiştirilmesi çalışması'na bir de kaza eklenince, İstanbul trafiği felç oldu...

Sebze yüklü kamyon
Trafiğin en yoğun olduğu saatte sebze yüklü Murat Aybı yönetimindeki kamyon, bir araca arkadan çarpmasıyla zincirleme trafik kazası meydana geldi. Yoldan çıkan sebze yüklü kamyon Avrupa Yakası'na geçiş için kurulan ek şeritten gelen başka bir otomobile çarptı.

Harem'i de etkiledi
Köprüde iki şeridin kapalı olmasından kaynaklanan yoğunluk, kazayla birleşince araç yoğunluğu Ataşehir'e kadar uzadı. TEM ve D-100 ayrımında trafiği gören sürücülerin Boğaziçi Köprüsü'ne ve Harem'deki arabalı vapura yönelmesi kısa sürede bu noktaların da yoğunlaşmasına neden oldu. Boğaziçi Köprüsü'nde yoğunluk Acıbadem sapağına, Harem'deki yoğun trafik Selimiye Kışlası önüne kadar uzadı. Ancak sıkışıklık Avrupa'dan Anadolu'ya geçişi de kötü etkiledi. Avrupa yakasında köprü trafiği Boğaziçi'ne gidişte Okmeydanı sapağına kadar, Fatih'te ise Kağıthane sapağına kadar durma noktasına geldi. O sırada alınan önlemler de hiçbir işe yaramadı. Öğle saatlerine varıldığında İstanbul trafiği tüm ana yollarda kilit oldu. Ancak saatler sonra kaza yapan araçlar yoldan kaldırılınca, sürücüler biraz olsun rahat nefes aldı.

* * *
Önce 40 gün dendi
Karayolları 17. Böge Müdürü Yakup Dost, köprüdeki tadilatın olmazsa olmaz bir çalışma olduğunu belirtti. İstanbullular'dan sabır ve anlayış beklediklerini ifade eden Dost, "2 şeridin kapatılmasıyla birlikte köprü kapasitesinde yüzde 70'lik bir daralma söz konusu oldu. Çalışmalarımız 40 gün, 24 saat sürecek" demişti. Tadilatla ilgili son durumu öğrenmek için aradığımız Dost, tüm ısrarlarımıza rağmen telefonlara çıkmadı.

* * *
21 Temmuz'da bitecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise İstanbullular'a sevindirici bir haber verdi. Ulaştırma Bakanı, tadilatın mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Okullar tatil, insanlar şehirdışına gittiği için şimdi yapıyoruz. Arkadaşlar 40 gün olarak planlamıştı ancak sıkışıklık olunca 30 güne indirdik" dedi. Bakanın talimatına göre köprüdeki trafik çilesi 31 Temmuz yerine 21 Temmuz'da sona erecek.

* * *
Gerekli bir çalışma...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise 26 Haziran'da tadilatın riskleri ortadan kaldırmak adına zorunlu ve gerekli bir çalışma olduğunu söyledi. Çalışmaların daha öne çekilmesi için ciddi bir yoğunluk olduğunu belirten Topbaş, "Bize düşeni yapmak için destek veriyoruz. 10 gün önce de çalışmalar bitebilir" dedi.

* * *
E-5'te asfaltlama başladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, FSM'deki güçlendirme çalışmalarının hemen ardından E-5'te asfaltlama işinin başlayacağını açıkladı. Ancak köprüdeki çalışmalar bitmeden geceleri E-5'teki çalışmalara da start verildi. Vatandaşların etkilenmemesi için çalışmaların gece yapıldığını söyleyen Topbaş, "Asfaltlama çalışmalarının okullar açılmadan önce tamamlanması gerekiyor. İstanbullular korkmasın. İkinci bir kargaşa, kenti beklemiyor" diye konuştu.