Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Tarçın kış aylarının vazgeçilmezidir. Ancak tarçının aşırı kullanılması birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarçın tüketimi hakkında hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu. İşte tarçının faydaları ve zararları...

author-1
takvim.com.tr
Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, tatlılarda ve içeceklerde kullanılan tarçının aşırı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Piyasada son zamanlarda kalitesi düşük ve ucuz tarçınların kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Normalde 'seylan' tarçını elde edilirken kabukları çıkarılıyor ve çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Kuruduktan sonra içteki ince kısım çıkarılıyor. İşte buradaki kumarin miktarı çok az. Ancak, şu an piyasada bulunan tarçınlar, Endonezya veya Vietnam'dan geliyor. Bu tarçınlarda dıştaki ağacın mantar tabakasını kazımışlar, içteki kısmı çıkarmışlar ve dolayısıyla odun kısmı kalmış. Odun kıvrılmıyor. Bunda da aroma var ancak bunların içerisinde gramında 6.8 miligram kumarin bulunuyor" diye konuştu.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Eskiden sofralarda 'seylan' tarçını kullanıldığını kaydeden Yeşilada, "İç içe geçmiş ince dokusu ile taşıdığı az miktarda 'öjenol' ile o güzel koku ve aroma ortaya çıkıyor. Tarçın denildiğinde aklımıza ilk bu geliyor.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Bu tarçının fiyatı da çok yüksek. Türkiye eskiden bunu kullanıyordu. Seylan tarçınının gramında 0,1 miligram kumarin var. O yüzden bu sağlık açısından risk oluşturmuyor. Çocuk ve yetişkinler başta olmak üzere herkes tatlılarına, içeceklerine rahatça ilave edebilir" ifadelerini kullandı.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

"70 KİLO İNSAN 7 MİLİGRAM KUMARİN TÜKETEBİLİR"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre; 70 kiloluk bir insanın alabileceği en fazla kumarin miktarının 7 miligram olarak belirlendiğini hatırlatan Yeşilada, "Dolayısıyla gündelik aldığımız bu tarçınlar son derece risk içeriyor.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Bazı kişiler tarçının kan şekerini dengelediği konusundaki bilimsel verilerden kaynaklanarak 'muhallebinizin üzerine silme tarçın koyup öyle yiyin kan şekeriniz yükselmesin' diyor. O zaman insanlar büyük bir risk altına giriyor. Çocuğunuza da bunu bu şekilde verdiğinizde daha büyük bir risk oluşuyor" dedi.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Alınması gereken kumarin miktarının insan kilosuyla orantılı olması gerektiğini vurgulayan Yeşilada, "Doğru kullanım, 0,1 miligram bölü kilogram başı olarak hesaplanıyor.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Yani 50 kiloluk bir insan için bu 5 miligrama denk geliyor. Bu risk de ülkemize kalitesiz tarçının gelmesiyle ortaya çıkıyor. İnsanların kullandıkları tarçına dikkat etmesi gerekli" diye konuştu.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

KUMARİN KANI SULANDIRIYOR

İnsanların yaşamında kan sulandırıcıya ihtiyaç duyduğunu ve kumarinin güçlü bir kan sulandırıcı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, şöyle devam etti: "Tarçını dozunda kullandığınızda o sizi dengeleyecektir.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Ama fazla ve yanlış kullandığınızda, hatta kan sulandırıcıyla beraber kullanıyorsanız hafif bir şekilde kafanızı bir yere vurduğunuzda beyin kanaması geçirebilirsiniz.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Kumarin ve kan sulandırıcıyı bir arada alıyorsanız durum riskli bir hale gelebilir. Doğadaki her şeyi miktarında kullanmak önemlidir. Fazla kullanımda vücutta karaciğerdeki enzimleri etkiliyor ve sizin aldığınız ilaçların daha fazla miktarda işlem görmeden kana geçmesine ve yan etkilerinin çıkmasına neden olabiliyor.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Kan sulandırdığı için beyin kanaması, kanın durmaması gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekli."

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

SAHTE TARÇIN NASIL ANLAŞILIR?

Baharatların bütün olarak kullanılması ve toz tarçının kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşilada, toz halindeki baharatlarda sahtekarlık yapıldığını belirtti.

Yeşilada, "Kırmızı biberlere kiremit tozu, karabibere kurum koyuluyor. Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir.

Tarçını aşırı tüketmek birtakım sağlık problemlerine yol açar! İşte tarçının faydaları ve zararları...

Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir" diye konuştu.