Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?
Eskilerden bu yana pişirilen zerde tatlısının tarifi oldukça merak ediliyor. Sarı rengiyle dikkat çeken Zerde'nin pratik yapılışını sizler için derledik.
Eskilerden bu yana pişirilen zerde tatlısının tarifi oldukça merak ediliyor. Sarı rengiyle dikkat çeken Zerde'nin pratik yapılışını sizler için derledik.
15.yüzyılda görülen tatlılardan biri olan zerde, günümüzde de önemli dini günlerde, düğün ve sünnetlerde pişirilen bir tatlı olmuştur.
15.yüzyıl tatlılarından olan zerde, o dönem çok tüketilmiş, yıllar geçtikçe tatlıların çeşitliliğinin artmasından olsa gerek son dönemlerde pek fazla pişirilmemiştir. Ancak her dönem düğün dernek, sünnet, şenlik ve ziyafetlerin olmazsa olmazı kabul edilen zerde günümüze kadar gelebilmiştir.
İstanbul'da pek olmasa da Anadolu'da hala zerde en gözde ikram olarak yerini korumaktadır. Osmanlı döneminde fakirlere dağıtılan yemeklerin yanında tatlı olarak zerde de verilmiştir.
Zerdenin geçmişten günümüze önemli dini günlerde, düğünlerde ve sünnet törenlerinde dağıtılması gelenek haline gelmiştir. "Zer" Farsça altın anlamına gelir. Safranın bu tatlıya rengini vermesinden dolayı adı zerde olmuştur.