Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Zeytinyağlıların sevilen lezzeti olan enginara, sofralarda çok sık rastlıyoruz. Yapılışı kolay olan, yemesi ise çok lezzetli olan zeytinyağlı enginarın nasıl yapıldığına dair püf noktaları derledik. Siz de zeytinyağlı enginar tarifi ile sevdiklerinize güzel bir sunum yapabilirsiniz.

author-1
takvim.com.tr
Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Zeytinyağlıların sevilen lezzeti olan enginara, sofralarda çok sık rastlıyoruz. Yapılışı kolay olan, yemesi ise çok lezzetli olan zeytinyağlı enginarın nasıl yapıldığına dair püf noktaları derledik. Siz de zeytinyağlı enginar tarifi ile sevdiklerinize güzel bir sunum yapabilirsiniz.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağlı enginar çok fazla tercih edilen yardımcı yemekler arasında yer alıyor. 16. Yüzyılda da sıklıkla rastlanılan enginar günümüzde de çok severek tüketilmeye devam etmektedir.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Enginarın geçmişi tam olarak bilinmemekle birlikte Bizans ve Roma'da çok değerli bir sebze olarak tüketildiği, Yunanlıların bu sebzeye sahip çıktığı, zaman içerisinde de enginarın dalga dalga tüm ülkelere yayıldığı görülmektedir.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Akdeniz ülkelerinde yetişen enginar, İstanbul mutfağına gayrimüslimler (Rumlar) vesilesiyle girmiş ve sofralarda yerini almıştır. Daha sonraları, 16. yüzyılda Avrupa'dan göç edenler, İstanbul'da ve yerleştikleri diğer yerlerde enginar yetiştirmeye başlamışlardır.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

İstanbul'u ziyaret eden Napolyon'a sunulan yemeklerin içerisinde enginarın da olduğunu görmekteyiz. Enginar Saray mutfağında daha çok 18. ve 19. yüzyılda pişirilen bir sebze olmuştur. 19. yüzyıl yemekleri arasında taze bakla içiyle pişirilen zeytinyağlı enginar, enginar dolması, enginarlı pilav yer almaktadır. Bayrampaşa enginarı günümüzde de nefasetini korumaktadır.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Günümüzde enginar, gelişen yemek teknikleri ve ülkeler arası online sistem erişimi sayesinde farklı lezzetlerle tüketilmektedir. Nitekim enginar turşusu, salatası, sosu, püresi, böreği, kavurması, yumurtalı enginar, makarnalı enginar, karidesli enginar, pancarlı enginar, makarnalı enginar, karidesli enginar, pancarlı enginar, biberli enginar öne çıkan çeşitlerdir. Son olarak, köz ateşe tüm olarak konulan enginar piştikten sonra içi kaşıkla açılıp zeytinyağı ve baharatlarla da tatlandırılarak kültürümüze yeni bir pişirme şekli girmiştir.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Eskiden kaynatılan enginar suyu ateş düşürmek, idrar söktürmek ve sindirim sistemini temizlemek için ilaç gibi kullanılmıştır. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan enginarın en bilinen özelliği ise karaciğeri temizlemesi, safraya ve romatizmaya iyi gelmesidir.

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Malzemeler:
-7 adet enginar
-2 adet ince kıyılmış kuru soğan
-2 adet patates (ufak küp doğranmış)
-2 adet havuç (ufak küp doğranmış)

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

-1 su bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 limon suyu
-1 yarım demet kıyılmış dereotu
-yeterince tuz

Lezzetli ve pratik zeytinyağlı enginar yapımı

Yapılışı:
Yayvan bir tencereye soğan ve yağı koyup pembeleşene kadar kavurun. Ardından enginarın iç kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine şekeri, havucu, tuzu, 1 bardak suyu ve yarım limon suyunu ilave edin. Üzerine yağlı kağıt örtüp tencerenin ağzını kapatın, biraz pişirin. Daha sonra patates ile dereotunu yayın, yine kağıdı ve kapağı kapatıp güzelce pişmesini sağlayın. Soğuduktan sonra içindeki garnitürünü de dökmeden tabaklara alıp servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı