Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan karbonhidrat, vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlarken, sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. İyi karbonhidrat, yavaş sindirilirken kötü karbonhidrat ise kana çabuk karışarak kan seviyesini ani şekilde yükseltir. Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir? Karbonhidratların yararları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...
Karbonhidrat vücudun enerji ihtiyacını karşılayan besin maddesidir. Karbonhidratlar protein, yağ, vitamin ve mineraller ile birlikte temel besin kaynaklarından biridir. Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır.
Karbonhidratlar su ve minerallerin vücutta tutulmasını sağlarlar. Proteinin enerji olarak kullanılmasını engelleyerek, kas kaybını önlerler. Lifler de karbonhidratın bir çeşididir ve bağırsakların hareketini arttırarak kabızlığı engellerler. Beyin dokusu enerji için sadece karbonhidrat kullanır.
Karbonhidratların diğer bir faydası ise, vücutta elektrolit ve su dengesinin sağlanmasına imkan tanımaları. Ayrıca karbonhidratların içerdiği posa, basit şeker emilimini hızlandırıyor ve kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin içerdiği laktoz ise kalsiyum emilimini hızlandırıyor. Bu da kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.
Karbonhidratların faydası vücutta elektrolit ve su dengesinin sağlanmasına imkan tanımaları. Ayrıca karbonhidratların içerdiği posa, basit şeker emilimini hızlandırıyor ve kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin içerdiği laktoz ise kalsiyum emilimini hızlandırıyor. Bu da kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.