Hatay'ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Hatay'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan kömbe meşakkatli yolculuğun ardından çayların yanında yerlerini alıyor. Peki damak çatlatan lezzetlerden biri olan kömbe nedir? Kömbe nasıl yapılır? Yedi baharatın bir arada olduğu kömbeyi denemeyen kalmasın diye işte nefis kömbe kurabiye tarifi.

author-1
takvim.com.tr
Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Gastronomi kenti Hatay'ın eşsiz lezzetlerinden olan kömbeler (kuru pasta-kurabiye), meşakkatli yolculuğun ardından çayların yanında yerlerini alıyor. Bayramlarda neredeyse her evde yapılan kömbeler, Hatay'ın künefeden sonra vazgeçilmez tatlı lezzetleri arasında. Daha önce keşfetmeyenler için Hatay'ın eşsiz lezzeti kömbe tarifi.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Çayların yanında tüketilen kömbelerin yapımında kullanılan kömbe kalıpları da kömbeler kadar önem taşıyor.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Kömbenin şekil alması ve kalınlığının belirlenmesi için kullanılan kalıplar, birinci kalite ağaçlar kullanılarak ve 8 aşamadan geçirilerek üretiliyor. Yaklaşık 25-30 farklı modeli üretilen ahşap kömbe kalıpları, plastik kalıplara istinaden daha çok tercih ediliyor.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Türkiye'nin dört bir yanına ahşap kömbe kalıbı gönderdiklerini ve yapılan işçiliğin çok zahmetli olduğunu söyleyen Hataylı kömbe kalıbı ustası Şahin Kadınoğlu, "7 yaşından beri baba mesleğini yapıyorum. 12 yaşında tornaya girdim. Şu an yaşım 43... Oldu bitti tornayla uğraşıyordum. Genellikle kömbe kalıplarıyla uğraşıyoruz. Türkiye'nin dört bir tarafına kömbe kalıpları gönderiyoruz ve epey zahmetli bir iş. Elimizden geldiğince yetiştirmeye çalıştırıyoruz. 8 aşamadan geçiyor, önce çizim sonra kesim, kesimden sonra tornası yapılıyor, torna yapıldıktan sonra içi oyuluyor, nakışı yapılıyor.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Zımparasını vuruyor, sonra da piyasaya sürüyoruz. 8-9 aşamadan sonra tamamlanıyor ve ekseri müşterilerimiz bunları beğeniyor. Ve özelliği de şu gürgeni fırlanmamış ağacı kullanıyoruz, birinci kalite ağacı kullanıyoruz. Yeter ki daha dayanıklı olsun. Ev hanımlarımızın genellikle tercih ettikleri, kullandıkları ahşap ürünleri. Bunların plastikleri var. Sağlıklı olmadığı için şu an herkes ahşap kalıpları alıyor. Desen desen modellerimiz var, yaklaşık 25-30 tane modelimiz var" dedi.

Kömbenin genellikle Ramazan aylarında yapıldığını ifade eden Usta Kadınoğlu, kömbenin çok çeşitle yapılabildiğini söyledi.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Kadınoğlu, "Kömbe dediğimiz genellikle Ramazan aylarında çıkan pastalarımız, kurabiyelerimiz, onlara verilen modeller. Bunun cevizlisi yapılıyor, hurmalısı yapılıyor, sadesi yapılıyor. Genellikle her evde bulunur bu kömbe kalıpları, her evde de yapılıyordur bu pastalar. Genellikle İstanbul'da pastanelerde, geçenlerde mesela yine İstanbul'a gönderdik. Küçük dediğimiz lokmalık çayın yanına veya kahvenin yanına yapılıyor" diye konuştu.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Güven, "Hatay'a özgü kömbe kurabiyemizi yaptık. Tamamen Hatay'a özgüdür. İçerisinde yağ, şeker, un ve baharatıyla ünlüdür. Özellikle bayramlarda yapılır. Bayramlarda ikram edilir her evde ve bu kalıplar şarttır. Bu kalıpların dışında olmuyor. İçerisinde yağı şekeri baharatı unu ve su. Öncelikle suyunu kaynatıyoruz, yağını güzelce ısıtıyoruz, bunun içerisinde şekeri güzelce eritiyoruz, o çok önemli. Sonrasında diğer malzemeleri katıyoruz, baharatını, kabartma tozunu, vanilyasını ve ununu ekliyoruz. Pişirmesi süresi 20-25 dakika kadar sürmektedir" dedi.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

İŞTE NEFİS KÖMBE TARİFİ

Evinizde kısa süre içinde hazırlayabileceğiniz bu lezzeti akşam çaylarınızın yanında ya da özel misafirlerinizi ağırladığınız bir gecenin sonunda sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. İşte çok tercih edilen bir lezzet olan, yöresel Hatay usulü kömbe tarifi…

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Malzemeler:

-500 gram margarin
-8 su bardağı un
-2 su bardağı şeker
-1,5 su bardağı su
-Mezeki sakızı
-Damla sakızlı vanilya
-Kabartma tozu
-Tarçın,karanfil,muskat ve mahlep

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Üzeri için:

-Susam

İçi için:

-Ceviz ya da hurma

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

Hatay usulü kömbe tarifi nasıl yapılır?

1.adım: Öncelikle şekeri bir kap suyun içinde iyice karıştırarak eritin.
2.adım: Un ile birlikte toz malzemelerin hepsini karıştırın, katı margarini de ekleyerek hepsini yoğurun.
3.adım: Karışıma azar azar şekerli sudan ekleyin ve kulak memesi bir kıvam elde edinceye kadar yoğurun.

Hatay’ın eşsiz lezzeti kömbe nedir? İşte kömbe kurabiye tarifi!

4.adım: Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içini açın, tarçın karışımı ve ceviz ile içini doldurun.
5.adım: Hamuru susama batırıp şekillendirin, fırın tepsisine dizin ve 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin. İyice piştiğinden emin olduktan sonra fırını kapatıp, sıcak şekilde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!