Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Saray dönemlerinden günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri döner kebaptır. Lezzetinin güzelliği kadar yapılışı da bir o kadar özen ister. Döner kebap yemeğinin eskilerden günümüze nasıl ulaştığını haberimizde bulabilirsiniz.

author-1
takvim.com.tr
Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Et yemeklerinin en lezzetli çeşitlerinden biri olan döner kebap sofraları sıklıkla süslüyor. Hemen hemen herkesin çok sevdiği döner kebap ünlü bir İstanbul lezzetidir. Saray mutfağında severek ve çok fazla pişirilen döner kebap yemeğinin pratik tarifini haberimizde derledik. Siz de bu tariften yararlanarak sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Saray dönemlerinden günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri döner kebaptır. Lezzetinin güzelliği kadar yapılışı da bir o kadar özen ister. Döner kebap yemeğinin eskilerden günümüze nasıl ulaştığını haberimizde bulabilirsiniz.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

DÖNER KEBAP YEMEĞİNİN TARİHÇESİ

Döner kebap incelik ve sabır isteyen özel bir İstanbul lezzetidir. 1850'li yıllarda İstanbul'da döner kebap yapan dükkanların fotoğraflarını görmekte ancak 19. Yüzyıla kadar bu yemeğin tarifine pek rastlamamaktayız.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Saray döneminden günümüze gelen mutfak ekipmanlarına baktığımızda döner çevirme vb. aparatları da göremediğimizden, bu yemeğin ateş üzerinde yatay olarak döndürülerek yapıldığı sonucunu çıkarmaktayız.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Saray mutfağında kuzu çevirme ateş üzerinde yatay çevirme olarak söylenen bu kebabın zaman içerisinde yanmaması için sürekli döndürüldüğünden adının döner kebap olarak değiştiğini söylemek mümkündür.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

İstanbul'da eski dönem döner ustaları, gayet hassas ve işinin ehliydi. Dönerler 20-30 kilodan fazla konmaz, azar azar yapılır ve taze olarak satışa sunulurdu. Günümüzde ise dönerlere, akşama kadar idare edecek şekilde 200-250 kg etin konduğu hatta LPG, doğalgaz ya da elektrikle çalışan ocaklarda piştiği, bu da eski inceliğin ve damak zevkimizin bozulduğunu göstermektedir.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Arap ülkelerinde dönere "şavarma" denmektedir. Özellikle Lübnan mutfağının olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Günümüzde bu yemek evde yapılması zor olduğundan genellikle lokantalarda yenilmektedir. Döner kebap etlerin aralarına kuyruk yağı, gömlek yağı, kıymak, yumuşak etler kar kar konup düzenli olarak istifinin dışında yukarıdan aşağıya ateş gözcükleri olan özel bir şiş tertibatıyla döne döne kızartılır.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Kızardıkça akan su aşağıdaki özel tepsisinin içine konan ikiye kesilmiş ekmeklerin üzerine toplanır. İnce uzun şeritler halinde kesilen etler bu ekmeğe biraz salata biraz patates kızartması ve turşu dilimleri konup servis yapılır.
Döner yapmak için mutlaka özel ekipmanlar gerektiğinden maalesef evde döner yapmak zordur. Bu sebeple, aşağıdaki tarifi miktarsız olarak, dönerin nasıl yapıldığını anlatmak amacıyla veriyoruz.

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Malzemeler:
-koyun eti (1 gün boyunca serin ortamda baharata yatırılıp marine olmuş)
-kuyruk yağı
-1 adet döner şişi

Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi

Yapılışı:
Dönerin şişine, etler düzgün bir biçimde orta noktasından geçirilir. Aralarına kuyruk yağı (arzuya göre gömlek yapı, kıyma) orantılı olarak serpiştirilip düzgün bir döner kebabın şişi pişme kabına asılır. Odun ateşinde çevire çevire pişirilir.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı