Ramazanda mideyi pamuk gibi yapacak! Şişkinlik, gaz, ödem, reflü, kabızlık hepsini geçiriyor! İftar sonrası fenalık geçirmeye son...

Ramazan ayında oruç tutarken mide şikayetleriyle karşılaşmak oldukça yaygındır. Mide ağrısı, yanma ve kabızlık, oruç tutanların en sık karşılaştığı problemler arasında yer almaktadır. Bu yazıda, sahura kalkmadan oruç tutmak, iftarda hızlı ve çok yemek yemek, bayram ikramlarının cazibesine kapılmak gibi nedenlerle mideyi en çok yoran sebepleri ele alarak, Ramazan ayında mide sağlığı için alınabilecek önlemleri inceleyeceğiz.

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Ramazan ayında oruç tutarken midede ağrı, yanma ve kabızlık en çok yaşanan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak, iftarda hızlı ve çok yemek, bayram ikramlarının cazibesine kapılmak bu dönemde midei en çok yoran sebeplerdendir. Orucunuzu açtığınızda yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi seçenek olarak tavsiye ediliyor. İşte mide şikayetlerinizi yarı yarıya azaltacak o yöntemler...

Takvim Logo

İftarda yemeğinizi ara vererek yiyin

Takvim Logo

Mutlaka bol su içmek altın kural

Takvim Logo

Sigara ile oruç açmayın

Takvim Logo

Yemek yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı seçin

Takvim Logo

Sahurda kahvaltı etmek tok ve sağlıklı tutar

Takvim Logo

RAMAZAN AYINDA KİLO ALMAMAK VE MİDEYİ KORUMAK İÇİN GEREKENLER

- Sahur öğününü mutlaka yapın. Geceden niyet edip yatıldığında metabolizma yavaşlar ve yağların depolanmasına sebep olursunuz.

- Sahurda protein içeren süt, peynir, yumurta, yoğurt türü besinleri mutlaka tüketin.

- Asitli içeceklerden uzak durun. Hazır meyve suları yerine meyve, şekersiz kompostolar tercih edin.

Takvim Logo

- Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edin.

- En az 2 litre su tüketin.

- Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı, dondurma veya meyve tercih edin. Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.

Takvim Logo

- İftardan 1,5-2 saat sonrasında mutlaka bir ara öğün yapın.

- İftardan 1–2 saat sonra yapılan yürüyüşün metabolizmayı hızlandırdığını, ağırlık artışını önlediğini unutmayın.

- Yemekleri susuz tüketirseniz, daha az yağ almış olursunuz.

Takvim Logo

- Turşular ve salamuralar, iftariyelik olarak hazırladığımız peynir, zeytin ve pastırmalar kanın yoğunluğunu arttırır ve susuzluk hissini tetikler. İftarda ve sahurda bu yiyecekleri hiç bulundurmamak akıllıca olur.

- Beyne tokluk sinyalinin ulaşması için yemeğe başladıktan sonra 20 dakika gerekmektedir. Bu nedenle hızlı yemek yemeyin ve lokmalar arasında çatalınızı bırakın.

Takvim Logo

İFTARDAN SONRA MİDENİZİ PAMUK GİBİ YAPACAK

Nane çayı

Takvim Logo

Rezene çayı

Takvim Logo

Limonlu tuzlu maden suyu

Takvim Logo

Çilekli süt

Takvim Logo

Limonlu su

Takvim Logo

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ VE GAZI ENGELLEMEK İÇİN

- Yavaş yavaş, en az 30 dk yayarak yemek sürenizi uzatın.

- Çok konuşmadan yemek yemeye çalışın.

- Hafif (buharda, ızgara, haşlama) besinler tüketin.

- Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, biber tarzı besinler gaz yapabilir, bir süre bu tür sebzeleri tüketmeyin.

- Kurubaklagiller gaz yapabilir, kurubaklagiller yerine diğer gaz yapmayan sebze yemeklerini tercih ediniz.

Takvim Logo

- Çiğ sebze ve salata yerine iyi pişmiş, buharda veya haşlanmış sebzeleri tercih edin.

- Az az sık sık, mideyi yormadan beslenin.

- Aralarda sakız çiğnemeyin.

- Asitli içecekler yerine limonata, su için.

- Süt çok fazla gaz yapıyorsa laktozsuz tercih edin.

- Çiğ meyve yemekte zorlanıyorsanız fırında pişirin veya komposto yapın.