Protein içeren besinler? Protein nedir? Protein'in faydaları nelerdir? Proteinler, tüm hücrelerin ve dokuların fonksiyonu için kullanılan büyük karmaşık moleküllerdir. Kemik, kas, kıkırdak, deri ve kanın önemli yapı taşlarıdır. Sağlıklı yaşamın en temel taşı olan protein ile beslenmenin faydası bir kez daha önemini ortaya koydu. Hangi besinlerden, ne kadar oranda protein almalıyız? Yetişkin bir insanın alacağı protein miktarı ne kadar olmalıdır? Vegan beslenen ve vejetaryen beslenen kişiler protein ihtiyacını nasıl karşılamalı? İşte uzmanların belirttiği protein ile beslenmenin detayları...
Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Protein kısaca, organların en küçük yapı birimidir. Protein; bebeğin büyüyüp gelişmesi, dokuların çoğalması, hücrelerin yenilenmesi ve organların oluşması gibi işlere yarar. Vücut organlarının düzenli çalışmasını sağlayan hormonların bir kısmı protein yapıdadır.
Protein kaynaklarının en bilineni hayvansal besinler olsa da, bitkisel besinlerde de protein bulunur. Protein en çok kuru baklagillerde bulunur. Protein değeri yüksek besinler tablosu nelerdir?
En çok protein bulunan besinler
100 gramdaki protein miktarı
Kuru baklagiller - 20-25 gram
Soya Fasulyesi - 30-35 gram
Et, tavuk, balık - 15-22 gram
Peynirler - 15-25 gram
Tahıllar - 8-12 gram
Süt - 3-4 gram
Yumurta - 12-13 gram