Koronavirüse karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirin! Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler...

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde dünyaya yayılan koronavirüs tüm insanlığı tehdit ediyor. Türkiye'de de görülen koronavirüs için vatandaşlar önlem almaya çalışıyor. Bu önlemlerin başında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Koronavirüse karşı güçlü bir bağışıklık sistemi şart. Peki bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? İşte o liste...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Selenyum, Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir.

Deniz ürünleri, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

Takvim Logo

C VİTAMİNDEN ZENGİN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Sigara içen bireylerin günlük C vitamini gereksinimi içmeyenlere göre 2 kat fazladır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda da iyi bir enfeksiyon savardır.

Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler güçlü C vitamini kaynaklarıdır.

Takvim Logo

ÇİNKODAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında önemli bir role sahiptir. İmmün sistemini de güçlendirerek hastalıktan korunmamızda bize güçlü bir destek sağlar.

Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

Takvim Logo

PROTEİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Enfeksiyon geçirilen dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir.

Proteinin en iyi kaynakları yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, peynirdir.

Takvim Logo

OMEGA 3 KAYNAĞI

Omega 3'ün bağışıklığı destekleyici ve güçlendirici özelliği vardır.

Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

Takvim Logo

PROBİYOTiKLER VE PREBİYOTiKLER

Değişen beslenme alışkanlıkları sonucu bozulan bagırsak mikrobiyotasını düzenleyip geliştiren probiyotikler, en iyi bağışıklık güçlendiricileri arasında.Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, sirke gibi besinler bulunur.

Takvim Logo

SU TÜKETİMİ

Vücuttaki toksin atımını hızlandırmak için su tüketimi çok önemli.

Takvim Logo

ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN

Son yıllarda yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozduğunu ve bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.

Takvim Logo

MEYVE TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Günde 3-4 porsiyon renk renk meyvelerden tüketmeye özen gösterin.

Takvim Logo

Koronavirüse karşı güçlü bir bağışıklık sistemi şart. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler size yardımcı olacak.

Takvim Logo

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT EDİN

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurken hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Takvim Logo

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Keten Tohumu

Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu daha çok öksürük, soğuk algınlığı ve kabızlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor ancak son zamanlarda hayvanlar üzerinde yapılan birtakım deneyler; keten tohumunun melanom, meme ve prostat kanseri gelişimini önlediğini kanıtladı.

Takvim Logo

Siyah Üzüm

Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan olmakla beraber, özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri yok etmesiyle biliniyor. Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzümü 1 avuç tüketmeniz, size şifa kapılarını açacaktır.

Takvim Logo

Mantar

Bağışıklık düzenleyici ve tümör karşıtı etkilere sahip olan mantar, içeriğinde bulunan betaglukan ve polisakkarid-protein kompleksleri ile hücresel bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle savaşıyor.

Takvim Logo

Zerdeçal

Hemen hemen bütün kanser türlerinde hem koruyucu hem de iyileştirici etkisi bulunan bitkilerden biri olan zerdeçal, doğada bulunan en güçlü anti-oksidanlardan biri olan kürkümini barındırıyor.

Takvim Logo

Yeşil Çay

Yeşil çay, antioksidan etkisine bağlı olarak, tümör oluşumunda ve gelişiminde rol oynayan genleri, enzimleri ve proteinleri düzenleyerek tümör oluşumunu engelliyor ve tümörlerin beslenmesini önleyerek kanser hücrelerinin yok olmasını sağlıyor. Ayrıca, damar sistemi hücreleri üzerinde etkisi de büyük.

Takvim Logo

Sarımsak

Damar genişlemesi ve kolesterolü düşürmesinin yanı sıra, damar hastalıklarına da olumlu etkileri bulunan sarımsağın, düzenli tüketildiğinde gırtlak kanserini önlediği görülmüştür. Ayrıca sarımsağa aromasını veren 'alisin' maddesi dünyanın en güçlü anti-oksidanı.

Takvim Logo

Turp

Kış sofralarının vazgeçilmez besini olan turp, birçok kanser türünün üremesini engelleyen aktif maddeler barındırıyor.

Takvim Logo

Domates

Domatesin içerisinde bulunan ve insan vücudunun üretemediği likopen, domateste %85 oranında bulunuyor. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen, birçok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyor.

Takvim Logo

Zencefil

Zencefil, kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra, kemoterapi sonrası kusmalara karşı adeta bir mucize görevi görüyor.

Takvim Logo

Spirulina yosunu

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, bir takım çalışmalar spirulinanın bağışıklığı iyileştiren ve kanseri önlemeye yardımcı olan antikorların üretimini artırdığını gösteriyor. "B, E, K vitaminleri ve beta karoten yönünden de zengin olan bu besin, bünyesinde bulundurduğu demir ve magnezyumla da birlikte, özellikle meme kanseri hücrelerinin gelişimini engelliyor.

Takvim Logo

BALIK:Hastalık yapan bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan Omega-3 almak için haftada 2-3 kez balık tüketin..

Takvim Logo

PORTAKAL: C vitamini zengini portakal ve kivi soğuk algınlığı ile grip gibi hastalıklardan koruyor.

Takvim Logo

YUMURTA: Yeterli protein almak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli. Yumurta da protein kaynağıdır.

Takvim Logo

KARALAHANA: Hem çok güçlü bir antioksidan hem de kuarsetin içeriği ile anti kanser, anti viral etkilere sahip.