Kalsiyum hangi besinlerde bulunur? Kalsiyum içeren besinler nelerdir? İşte o liste...

Yıllarca kalsiyum kaynağı olarak tüketilen sütün aslında bitkisel bazlı besinlerle karşılaştırıldığında daha zor emilen düşük biyo-yararlanımına sahiptir. Kalsiyum kemiklerimiz için oldukça faydalıdır. Kalsiyum alırken doğru besinleri seçmek çok önemlidir. Sebze ve bitki ağırlıklı beslendiğinizde, bitkisel bileşenleri, vitamin ve mineralleri daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Çünkü bu kalsiyum kaynakları daha yüksek emilim oranlarına sahiptir. Sağlıklı kemikler için gerekli olan kalsiyumu almak için hangi kalsiyum zengini besinlerden yararlanmalıyız? Kalsiyum deposu besinler nelerdir? Kalsiyum zengini besin incirin faydaları nelerdir? Kemikleri güçlendiren besinler nelerdir?

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Kalsiyum vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli mineraller arasında yer almaktadır. Ancak gerçek şu ki hepimiz neredeyse kalsiyum içeren besinlerden çok fazla tüketmiyoruz. Bu nedenden dolayı da çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalmış olabiliyoruz. Peki kalsiyum içeren besinler nelerdir?

Kalsiyum eksikliği neden olur?

1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi

2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek

Takvim Logo

3- Çok fazla tuz tüketimi

4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar

Takvim Logo

5- Magnezyum eksikliği

6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak

Takvim Logo

Çiğ süt

1 bardak: 300 mg

Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur.

Takvim Logo

Badem

1 avuç: 76 mg

Takvim Logo

Fasulyeler ve mercimek

Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.

Takvim Logo

Brokoli

Yarım fincan pişmiş: 93 mg

Takvim Logo

Sebzeler

Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur.
Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.

Takvim Logo

Bamya

1 fincan: 82 mg

Takvim Logo

Yoğurt veya kefir

1 kase : 300 mg

Takvim Logo

Peynir

2 dilim peynir: 224 mg

Takvim Logo

Su teresi

1 fincan: 41 mg


Takvim Logo

İncir
Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var.

Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.

Takvim Logo

Kale lahanası (pişirilmiş)

1 fincan: 245 mg