Osmanlı döneminde iftar sofralarını süsleyen yemekler

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi

ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
Takvim Logo

Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. uZor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin

Takvim Logo

Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor

Takvim Logo

Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu

Takvim Logo

Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve

Takvim Logo

Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli

Takvim Logo

Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir

Takvim Logo

Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için

Takvim Logo

Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli

Takvim Logo

Kaymak baklavası

Takvim Logo

Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.

Takvim Logo

Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne'nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba

Takvim Logo

İçli Köfte : Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi

Takvim Logo

Etli enginar dolması : Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma

Takvim Logo

Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor

Takvim Logo

Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler

Takvim Logo

Hakani helva

Takvim Logo

Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması

Takvim Logo

Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek

Takvim Logo

Piruhi : Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.

Takvim Logo

Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı

Takvim Logo

Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir

Takvim Logo

Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirelen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu

Takvim Logo

Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni

Takvim Logo

Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı