Osmanlı döneminde iftar sofralarını süsleyen yemekler

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek

Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

Takvim Logo

Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

Takvim Logo

Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.

Takvim Logo

Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.

Takvim Logo

İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.

Takvim Logo

Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma

Takvim Logo

Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak

Takvim Logo

Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediliyordu

Takvim Logo

Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor

Takvim Logo

Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi

Takvim Logo

Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.

Takvim Logo

Kadınbudu : Bir klasik

Takvim Logo

Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri

Takvim Logo

Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir

Takvim Logo

Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek

Takvim Logo

Kavun Dolması

Takvim Logo

Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır

Takvim Logo

Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi

Takvim Logo

Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor

Takvim Logo

Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu

Takvim Logo

Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir

Takvim Logo

Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav

Takvim Logo

Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği

Takvim Logo

Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi

Takvim Logo

Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi

Takvim Logo

Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası

Takvim Logo

Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği

Takvim Logo

Saray lokması

Takvim Logo

Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı

Takvim Logo

Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır

Takvim Logo

Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması

Takvim Logo

Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyordu.

Takvim Logo

Revani

Takvim Logo

Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi

Takvim Logo

Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır

Takvim Logo

İşkembe Yahnisi : Tereyağda kızartılan işkembe nohut ve soğanla bir araya getiriliyor

Takvim Logo

Elmasiye

Takvim Logo

Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor

Takvim Logo

Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir

Takvim Logo

Baklalı yaprak sarma : Tokat'ın en özel lezzetlerinden biri

Takvim Logo

Nazlı aş

Takvim Logo

Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi

Takvim Logo

Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor

Takvim Logo

Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi

Takvim Logo

Demir tatlısı

Takvim Logo

Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek

Takvim Logo

Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor

Takvim Logo

Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası

Takvim Logo

Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt

Takvim Logo

Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet