Akdeniz ülkelerinde yetişen defne yaprağı "Laurus Nobilis" adıyla anılan defnegiller familyasından bir bitkidir. Akdeniz ülkeleri içinde en fazla defne üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Bu bağlamda gelir kapısı olmuş durumda. Kokusu, yaprağının zengin besin değeri ve buna bağlı olarak insan vücuduna karşı çeşitli faydaları defne yaprağını alternatif tıpta kullanılmadığı alan hemen hemen yok gibidir. Sadece alternatif tıpta değil, mutfakta da yemeklere lezzet vermek için kullanıldığını hatırlatmakta fayda var. Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesine kurulan tarımsal kalkınma kooperatifiyle planlı şekilde toplanmaya başlanan defne yaprağı, büyükşehirlere gönderilerek, fabrikalarda kurutuluyor.
'EKONOMİYE KAZANDIRILMAMIŞ BİR ÜRÜNDÜ'
İş insanı Zekai Kamitoğlu, defne ağacının en çok Batı Karadeniz bölgesinde bulunduğunu, orman köylüsünün önemli gelir kaynağı haline geldiğini belirterek, "Zonguldak'ta da bu konuda profesyonel anlamda bir işletme yoktu. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak yoğun bir çalışma yapıldı. Bizim bölgemizde defne rekoltesinin çok yüksek olduğunu gördük.
Bunun için bir tesis kurduk. Teknolojik olarak Türkiye'de veya dünyada çok fazla örneği olmadığı için makineleşme konusunda bir gelişim yok. Daha çok ilkel şartlarda işlenen bir ürün. Defne bitkisi yıllardır bizim Batı Karadeniz ormanlarında kendi döngüsünü sağlayan, ama hiçbir şekilde ekonomiye kazandırılmayan bir üründü. Bizim çalışmalarımızla birlikte bu konuda hem istihdama hem de Türkiye ekonomisine katkı için yoğun bir çalışma içindeyiz" dedi.
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ