Kilosu 8-10 liradan satılan keçiboynuzunun üretimi arttı

Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde keçiboynuzu üretimi arttı. Çerezlik olarak tüketilebilen, besin değeri yüksek keçiboynuzunun kilosu kalitesine göre 8- 10 lira arasında alıcı buluyor. Pekmezi de yapılan keçiboynuzunun 4 kilosundan 1 kilo pekmez yapılıyor. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen keçiboynuzu (harnup), son dönemde özellikle Antalya ve bazı ilçelerinde üreticilerin geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Keçiboynuzu bölgede doğal olarak yetişirken, bunun yanında özellikle son dönemde Gazipaşa ve Alanya'daki üreticiler bahçe kurarak üretime yöneldi. Yaz sonunda ve bahar başlangıcında hasat edilen keçiboynuzunun kilosu kalitesine göre 8 ile 10 liradan alıcı bulurken, zahmetli bir çaba sonucu ortaya çıkan keçiboynuzu pekmezi ise kilosu 50 liradan satılıyor.

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde keçiboynuzu üretimi arttı. Çerezlik olarak tüketilebilen, besin değeri yüksek keçiboynuzunun kilosu kalitesine göre 8- 10 lira arasında alıcı buluyor. Pekmezi de yapılan keçiboynuzunun 4 kilosundan 1 kilo pekmez yapılıyor.

Takvim Logo

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen keçiboynuzu (harnup), son dönemde özellikle Antalya ve bazı ilçelerinde üreticilerin geçim kaynağı haline gelmeye başladı.

Takvim Logo

Keçiboynuzu bölgede doğal olarak yetişirken, bunun yanında özellikle son dönemde Gazipaşa ve Alanya'daki üreticiler bahçe kurarak üretime yöneldi.

Takvim Logo

Yaz sonunda ve bahar başlangıcında hasat edilen keçiboynuzunun kilosu kalitesine göre 8 ile 10 liradan alıcı bulurken, zahmetli bir çaba sonucu ortaya çıkan keçiboynuzu pekmezi ise kilosu 50 liradan satılıyor.

Takvim Logo

5 BİN YILDIR TÜKETİLİYOR
Hem hayvanlar için yem hem de insanlar için çerezlik olarak tüketilen çok değerli bir bitki türü olan keçiboynuzu, besin elementleri ve mineraller açısından da çok zengin.

Takvim Logo

İngilizcede genellikle 'St. Johns Bread', Almancada ise 'Johannisbrot' olarak bilinen keçiboynuzu her iki dilde de 'Yahya Peygamberin ekmeği' anlamına geliyor. Yahya Peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyve olduğu bilinen keçiboynuzunun yaklaşık 5 bin yıldır tüketildiği tahmin ediliyor.

Takvim Logo

4 KİLODAN 1 KİLO PEKMEZ ÇIKIYOR
Gazipaşa'nın Karaçukur Mahallesi'nde keçiboynuzu üretimi yapan Musa Çağlar (56), bu sezon 1500 kilo keçiboynuzu hasadı yaptığını, bunun 1300 kilosunu, kalitesine göre 8- 10 liradan sattığını, 200 kilosunu da doğal yöntemlerle keçiboynuzu pekmezi yapmak için ayırdığını anlattı.

Takvim Logo

Yaklaşık 4 kilo keçiboynuzundan 1 kilogram pekmez yapıldığını kaydeden Musa Çağlar, bu pekmezi de kilosu 50 liradan sattığını aktardı.

Takvim Logo

BİR AĞAÇTAN 100-300 KİLO ÜRÜN ALINIYOR
Alanya'nın Değirmendere Mahallesi'nde bahçesinde keçiboynuzu yetiştiren Hilmi Günay da 20 yıllık bir ağaçtan yaklaşık 100- 300 kilogram arasında ürün aldıklarını söyledi.

Takvim Logo

Bir ağaçtan ortalama 2 bin- 2 bin 500 TL arasında gelir elde ettiğini kaydeden Hilmi Günay, maliyeti az, kazancı bol olan ürünün Alanya bölgesinde genellikle pekmezinin yapıldığını vurguladı.

Takvim Logo

10-15 YAŞINDA EKONOMİK VERİMİ ARTIYOR
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, keçiboynuzu fidanının toprakla buluşmasının ardından 5- 10 senede meyve vermeye başladığını, 10- 15 yaşındayken ekonomik veriminin arttığını anlattı.

Takvim Logo

Üreticilere keçiboynuzu yetiştirmeyi öneren Tahir Göktepe, "Bunu üreticilerimize hem ziraat odası olarak hem de kendim bir ziraat mühendisi olarak bütün kırsal alanlarda rakımın 450-500 olduğu yerlerde ciddi anlamda kapama bahçeleri kurmalarını öneriyorum" dedi.

Takvim Logo
Takvim Logo
Takvim Logo
Takvim Logo
Takvim Logo
Takvim Logo