Gıda teröristlerinin hileleri isyan ettirdi! Dönerde çamaşır suyu!

Gıda teröristlerinin vatandaşları zehirlerken kullandıkları yöntemler bu kadarına da pes dedirtti. Sebzede bile oyun yapan gıda teröristlerinin dönerde kullandığı hileler şoke etti. UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, "Son tüketim tarihi geçen ürünleri merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan veriyorlar. Ben 12 liraya alıyorsam onlar 6-7 liraya alıyor." dedi ve korkunç çamaşır suyu detayını anlattı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, son zamanlarda ülke geneline virüs gibi ucuz dönercilerin yayıldığını belirterek, bunların halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. "Bir gıdanın izlenebilirliği yoksa bunun sağlığından söz edemeyiz" diyen Mercan, sayıları bini bulan bu firmaların; kasaplardan, et toptancılarından aldığı etlerle şubelerinde kepenkleri kapalı, lavabosu, suyu olmayan bakterili ortamlarda döner hazırlayıp vatandaşa sattığını kaydetti.

Takvim Logo

SABUN OLACAK YAĞ DÖNERDE
Mehmet Mercan "Ucuz dönerciler, hayvanın sabun sanayisine giden yağlarını yüzde 40 oranına kadar Türk dönerine koyarak haksız rekabetle sektörü mahvediyorlar.

Takvim Logo

Toplumu zehirliyorlar bugün ucuz dönercilerin şubelerinin önünde et döner yemek için kuyruğa giren vatandaşlarımız bilsinler ki yarın tedavi olmak için hastane kuyruklarına girecekler. Çünkü bunlar gıda terörü yapıyorlar" dedi.

Takvim Logo

Toplumu zehirliyorlar bugün ucuz dönercilerin şubelerinin önünde et döner yemek için kuyruğa giren vatandaşlarımız bilsinler ki yarın tedavi olmak için hastane kuyruklarına girecekler. Çünkü bunlar gıda terörü yapıyorlar" dedi.

Takvim Logo

Dönerde gıda terörü bitecek Allah'ın izniyle. Bakanlıkla çok yoğun çalışmalarımız var. Bir taraftan altyapı, mevzuat çalışmalarımız var. Bir taraftan da sektörü, tüketiciyi bilinçlendirmek konusunda çalışıyoruz" diye konuştu.

Takvim Logo

PERAKENDE DEYİP TOPTAN VERİYOR
2010'da çıkartılan 5.996 sayılı gıda kanundaki bir takım boşlukların düzeltilmesi konusunda çalışmaları olduğunu anlatan Mercan "Düzeltilmesi gereken bazı maddeler var.

Takvim Logo

'Arka mutfakta hazırlayıp salondaki son tüketiciye hazır ürün verebilirsiniz ama bunun ticaretini yapacaksanız onaylı işletme olmak zorundasınız' deniyor. Merdiven altından türeyen zincir mağazalar bu boşluktan faydalanarak 'son tüketiciye ürün hazırlıyoruz' diyerek ürün alıp toptan satıyorlar.

Takvim Logo

Oysa toptan satmaları suçtur. Bunlar bir yılda 20 firmaya ulaştı ve Türkiye'nin tamamına bin şube kurdular.

Takvim Logo

Bu bin şubeden ayda yaklaşık 5 bin ton döner yediriyorlar bu millete, hiçbir girdi maliyetleri, soğuk zincir masrafları, üretim tesisleri, sertifikaları, döner hazırlama belgeleri yok. Bunlar tamamen kanun boşluğundan türemiş gıda teröristleridir" uyarısında bulundu.

Takvim Logo

SATIŞ VE ÜRETİM AYRILIYOR
Türkiye'de döner sektörünün en büyük probleminin kayıt dışılık olduğunu belirten Mercan, şöyle konuştu:

Takvim Logo

"Yüzde 80-85'i kayıt dışı demek çalışanı da, eti de kayıt dışı demektir. Vergisi de yok demektir. Federasyonumuz şu anda bakanlığımızla altyapı hazırlıyor.

Takvim Logo

Türkiye'nin yedi bölgesinde endüstriyel döner tesisleri kurup döner satış noktalarıyla döner üreten noktaları birbirinden ayırıyoruz. Döner satanlara sertifikasyon kazandırıyoruz.

Takvim Logo

Döner satış noktaları belirliyoruz. Kod numaraları verilecek. Karekod uygulamaları olacak. Buna sahip olmayan döner satamayacak. Barkod sistemi izlenebilirliğin adıdır. Sektörün tamamı bunu kullanmak zorundadır. Yani federasyon olarak çiftlikten çatala kadar izlenebilirliğini getiriyoruz."

Takvim Logo

ALMANYA'DA SEKTÖRÜN HACMİ 15 MİLYAR EURO
UDOFED Genel Başkanı Mercan "Bugün Almanya 470 tane endüstriyel döner üretim tesisiyle bütün dünyaya döner ihracatı yapan bir ülke konumuna gelmiştir.

Takvim Logo

Yıllık ortalama 15 milyar avronun üzerinde bir hacim var. Aynısını Türkiye için söyleyemeyiz. Bugün Türkiye'de bakanlık onayıyla kurulmuş üretim tesisleri 100'ün altındadır" diye konuştu.

Takvim Logo

BİZDE CEZA 23 BİN TL, ALMANYA'DA 750 BİN EURO
UDOFED Genel Başkan Yardımcısı İrfan Söyler, döner konusunda Avrupa'da standart olduğunu belirterek, şunları anlattı:

Takvim Logo

"Avrupa'da bütün dönerciler, kendi ürünlerini yapan 3-5 gurme restoran hariç, hepsi fabrikadan donmuş döner alır. O dönerlerin üzerinde etiket vardır, takip edilir.

Takvim Logo

Etikette dönerin içindeki malzemeler yazar. Sektörde 20 yıldır hizmet eden biri olarak ben Almanya'da döneri güvenerek yerim, Türkiye'de güvenerek yiyemiyorum. Almanya'da çok büyük cezası vardır. Hazır döner almazsa 250 bin avrodan 750 bin avroya kadar döner dükkânına ceza kesilir. Bizde ise hile tespit edilirse en fazla 23 bin lira ceza veriliyor. Almanya 'benim halkımı zehirleyemezsin' diyor. Bir DEAŞ terör militanına nasıl davranıyorsa insan sağlığıyla oynayana da aynı muameleyi yapıyor.

Takvim Logo

750 bin avro ceza demek bir restoranı kapatmak demek. Adamın malını, mülkünü arabasını, banka hesabını hemen bloke ediyor. Böyle bir ihbar oldu ve dava açıldı mı, ilk yaptıkları mahkemeden önce tüm mal varlığına tedbir koymak."

Takvim Logo

3 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ
Birçok ile virüs gibi yayılan firmaların mal varlıklarına el konulması gerektiğini kaydeden Mercan "Bunlar Çiftlikbank vakasıdır" dedi. Türkiye'nin dönerle ilgili ihracatının 20 milyon dolar olduğuna işaret eden Mercan "Merdiven altı üretimin önüne geçer ve endüstriyel tesise dönersek, kayıtlı 80 bin personel istihdam ederiz ve birkaç yılda da 3 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşırız" ifadesini kullandı.

Takvim Logo

KALİTELİ DÖNER KAÇA YENİR
Mehmet Mercan, kaliteli dönerin kaç TL'ye yenilebileceğini şöyle anlattı:

Takvim Logo

"Büfelerde 100 gram et dürüm döner 15 TL'den yenebilir. Ama 100 gram et döneri 20-25 liraya satan restoranlarımız var.

Takvim Logo

Bunlar lüks hizmet veren yerlerdir. Örneğin tavukta Reis Döner 100 gram tavuk döneri 8 liraya satarken karşımızdaki merdiven altı üretimler 3-4 liraya satıyor. Hiçbir girdi maliyetleri yok. Soğuk zincir bugün ucuz bir maliyet değildir. Olmazsa olmazdır."

Takvim Logo

ÇAMAŞIR SUYUYLA YIKIYORLAR
Tavuğun kesimhaneden bayilere geldikten sonraki ömrünün 4-5 gün olduğunu ifade eden Mercan "Son tüketim tarihi geçen ürünleri merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan veriyorlar.

Takvim Logo

Ben 12 liraya alıyorsam onlar 6-7 liraya alıyor. Çok bakteri üremişse çamaşır suyuyla bunları yıkayıp döner yapıyorlar" dedi.