Önce bombalandı sonra bombaladı

Mali Genel Kurul'da eski yöneticilerden Hulusi Belgü takımın borç batağında olduğunu söylerken, kulüp başkanı Aziz Yıldırım hem iddiaya cevap verdi hem de ezeli rakiplerini kızdıracak sözler sarfetti.

Giriş Tarihi 08 Mayıs 2011, 00:00 Güncelleme 08 Mayıs 2011, 16:08
Önce bombalandı sonra bombaladı

İÇİNDEKİLER

Fenerbahçe Kulübü'nün Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı başladı.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda Aziz Yıldırım başkanlığındaki kulüp yönetim kurulu hazır bulundu.

Verilen öneriyle genel kurulu yönetmek üzere, Talat Yılmaz başkanlığındaki kongre divanının seçimiyle başlayan toplantıda, üyelere gönderilen raporda yer aldığı için yönetim kurulu faaliyet raporu yapılan oylamayla okunmadan geçilirken, Sadettin Nalbantoğlu denetleme kurulu raporunu okudu.

Nalbantoğlu, incelemesine göre, sarı-lacivertli kulübün 314 milyon 955 bin 588 lira 65 kuruş gelir elde ettiğini, 299 milyon 582 bin 216 lira 78 kuruş gider yaptığını belirtirken, 2010 yılı hesaplarının incelenmesi sonucunda, yönetim kurulunun ibra edilmesi önerisinde bulunarak, ''Genel kurul tarafından kabul edilen bütçe kulüp tüzüğüne uygun olarak gerçekleştirilmiş olup, yönetim kurulu faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerilerimizi genel kurulun takdirlerine bırakıyoruz'' dedi.

Sarı-lacivertli kulübün 2010 yılı bütçesinde 15 milyon 373 bin 371 lira 87 kuruş gelir fazlası oluştu.

Mali genel kurul toplantısına üyeler yoğun ilgi gösterirken, üyeler toplantıya kartları boyunlarına asılı olarak girdiler.

Toplantıda, üyelerin raporlar üzerindeki görüşlerini bildirdiği maddeye geçildi.

MÜFTÜOĞLU: "BURASI GALATASARAY DEĞİL"


Fenerbahçe Kulübü'nün Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda kulüp yönetim kurulunun hazırladığı 2010 faaliyet raporu hakkında görüş belirten üyelerden çoğu, ''Konuşan Fenerbahçe Platformu''nun bir gazeteye verdiği ve içerisinde kulübün mali durumuyla ilgili yönetim kuruluna sorular yönelttiği ilanı eleştirdi.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapılan toplantıda, rapor hakkındaki görüşler kısmında ilk sözü alan üye Suat Müftüoğlu, gazete ilanının ''Fenerbahçemiz için konuşuyoruz'' başlığıyla yayınlandığına dikkati çekerek, ''Konuşma, tartışma burada olur. Burada faaliyetleri, mali konuları eleştireceksiniz. Gazete ilanlarıyla afaki ifadelerle beyinlerimizi kuşku içinde bırakmak bunu yapanlara yakışmadığı gibi bu camiada hiç kimseye yakışmaz'' dedi.

Kulübün gelirlerinin belki de ilk defa fazla olduğunu kaydeden Müftüoğlu, ''Biz gazetelerle denetlemeye başlarsak bu genel kurula ihtiyaç yok. Böyle bir yol mu açmak istiyoruz. Burası Galatasaray değil. O güzide kulübümüzün ne hale geldiğini görüyoruz. Oradaki gibi bir kaos mu yaratılmaya çalışıyor. Buna asla müsaade etmeyiz'' ifadesini kullandı. Müftüoğlu, konuşmasının sonunda üyelere yönetim kurulunu ayakta alkışlattı.

Turgut Gür ise yaptığı araştırmada, Fenerbahçe'nin varlıklarının kendilerine gönderilen 2010 faaliyet raporunda gösterilen değerlerinden 3 kaz fazla, borcun da gösterilenden daha az olduğunu gördüğünü söyledi. Fenerbahçe'nin bugüne kadar böyle bir bilançoya sahip olamadığını vurgulayan Gür, ''Eskiden kongre yaklaştıkça paralı adam arardık. Bundan böyle kişilere, paralı adamlara ihtiyacımız yok'' dedi.

Ogün Altıparmak da gazetedeki ilana üzüldüğünü vurgulayarak, Fenerbahçe Kulübü'nün 1.5 milyar dolar varlığı olduğunu belirterek, ''Futbolda da başarı var. Aykut hoca Daum'un 3'te 1 parasını alıyormuş. Daum'dan daha başarılı oluyor. Fenerbahçe bu gidişle dünyanın en zengin 10 kulübü arasına girecek. Bu ilanı veren arkadaşlar, ilanı verdiğiniz parayı altyapıdaki okullara verin'' diye konuştu.

Ali Murat Şahinoğlu ise Fenerbahçe'nin futbolda başarılı olduğunu savuarak, ''Şanssızlık eseri kaçan son 2 şampiyonluk olmasaydı, Yıldırım dönemi futbolda en başarılı dönem olacaktı. Tüm branşlarda şampiyonluklar yaşıyoruz'' dedi.

HULUSİ BELGÜ: "FENERBAHÇE BÜYÜK BİR BORÇ BATAĞINDADIR"


Toplantıda söz alan bazı üyeler ise rapor hakkında eleştirilerde bulundu.

Eski yöneticilerden Hulusi Belgü, kulübün mali durumunun pek iç açıcı olmadığını iddia ederek, ''Bilanço muhasebe teknikleriyle büyütülmektedir. 2011 yılında büyük maliyetlerle futbolcu transferi yapılacak, kulübün borcu artacaktır. Kulübümüz incelemeden futbolcu almaktadır. İdari giderler geçen iki yılda iki katına ulaşmıştır. 2010 yılında banka komisyonu, faiz ve kur giderleri olarak bankalara 50 milyon lira ödüyoruz. Neredeyse stadımızın bütün kombine ve gelirleriyle eşdeğer'' dedi.

Gelir kaleminde 78 milyon liralık tesisleşme sponsorluklarının dikkati çektiğini bildiren Belgü, şöyle devam etti:

''Bu sene gelir tablosunun fazla olmasının sebebi budur. Bu, önümüzdeki sene 10 milyon lira olarak bütçelenmiştir. Fenerbahçe Kulübü gerçekte 55 milyon lira eksi vermiştir. Bu sponsorluk geliri artı olarak eklenmiştir. Pasiflerle ilgili Fenerbahçe'nin borçlarının vadeleri net bir şekilde açıklanmalıdır. Bu sene kulübün borçları 150 milyon lira artmıştır. Bunun en önemli nedeni 60 milyon lira ile uzun vadeli banka borçlarıdır. Fenerbahçe büyük bir borç batağındadır. 30 milyon dolar toplamak için satılan hisseler, bugün kat be kat artmıştır. Yani ucuza satılmıştır. Aziz Bey, sizle 2 sene çalıştım, size olan saygı ve sevgimi herkes biliyor. Tek ricamız Fenerbahçe'nin kaynakları daha dikkatli harcanmalı.''

Bu arada, kulüp başkanı Aziz Yıldırım, Belgü'nün halka arzla ilgili söylediklerine tepki göstererek, ''Halka arzı yaparken, sen de destek verdin'' dedi.

Barış Ertül ise Fenerbahçe Kulübü'nün geçen dönemde bağımsız denetçi Deloitte tarafından, bu yıl ise İtimat tarafından denetlendiğine dikkati çekerek, ''Sayın başkan Deloitte'yi söylerken 'İlk 4'te' demiştiniz. İtimat ilk 10'da yok. Deloitte geçen yıl mali genel kuruldan sonra 9 Ağustos 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, faaliyet raporunda yer alan derneğin resmi kayıtlarına istinaden hazırlanan mali raporlara denetçi görüşü vermediğini açıkladı. Bağımsız denetçiler konsalite tablo hazırlayıp, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) gönderiyor. Bir üyemiz 'Federasyona giden bağımsız denetçi raporlarına verin' demiş, yönetimimiz cevap vermemiş. Fenerbahçe Genel Kurulu, kulübün sahibidir. TFF'nin ekonomik bilgiyi bilip, kulübün sahibini bu bilgiden mahrum olması olmaz. 2009 yılındaki faaliyet raporlarındaki bazı rakamlarla Deloitte'nin açıkladığı rakamlar farklı. Bağımsız denetçi raporunu açıklayın, biz de gerçek durumumuz analiz edelim'' diye konuştu.

Başkan Yıldırım, Ertül'e de oturduğu yerden tepki gösterdi.

Taner Güven ise sorulan sorulara Aziz Yıldırım'ın herkesin anlayacağı dilde cevap vermesini isterken, Yıldırım ''Gazetede sormayın, burada sorun'' dedi.

Bunun üzerine Güven, ''Sayın Yıldırım, size bir soru sorulduğu zaman bunu soranların Fenerbahçe düşmanı olduğunu savunmayın'' ifadesini kullandı.

Genel Kurul Divan Başkanı Talat Yılmaz, eleştiri yapan üyelerin konuşması sırasında üyelerden tepkiler gelince, konuşanlara tepki gösterilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Orhan Demirel ise mali genel kurulun takım şampiyonluğa giderken değil, ligler bittikten sonra yapmanın daha doğru olduğunu söyledi.

Kaya Enişte, kulüp ikinci başkanı Nihat Özdemir'in ayrılıp, yerine oğlunu getireceğini açıkladığını, bunu tasvip etmediğini, kulüpte böyle şeylerin demokratik yönden olması gerektiğini vurguladı.

UEFA Kupası'nı kazanmış rakip kulübün başkanının ''Fenerbahçe bizi geçti'' dediğini belirten Enişte, ''Bu sene en verimli transferler yapıldı. Ancak hala takımımız yaşlı. Takım gençleştirilmeli. Real Madrid konumuma düşmemeliyiz, Barcelona olmalıyız. Belki Emenike alındı. 10 milyon avroluk Emenike değil, 100 bin dolarlık Emenike istiyorum. Büyük kulüp, büyük başkan olmak istiyorsanız 95 milyon avroya futbolcu olmayacaksınız, 95 milyon avroya oyuncu satan kulüp olmasınız. Fenerbahçe bugüne kadar hep tüketti, üretmedi'' dedi.

YÖNETİM KURULUNUN 2010 YILI FAALİYETLERİ İBRA EDİLDİ


Fenerbahçe Kulübü'nün Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda, Aziz Yıldırım başkanlığındaki kulüp yönetim kurulunun 2010 yılı faaliyetleri ibra edilirken, 367 milyon 465 bin liralık 2011 yılı bütçe tasarısı onaylandı.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda kongre üyelerinin üyelerin raporlar üzerindeki görüşlerini açıklamasının ardından ibra ve bütçe konularına geçildi.

Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim kurulunun 2010 yılı faaliyetleri, kulüp tüzüğünün 19. maddesi gereği profesyonel futbol şubesi hesapları ve denetleme kurulu faaliyetleri oy çokluğu ile ibra edilirken, çok az sayıda üye ibra etmeme yönünde el kaldırdı.

367 MİLYON 465 BİN LİRALIK BÜTÇE ONAYLANDI


2011 yılı için hazırlanan 367 milyon 465 bin liralık bütçe tasarısı onaylandı.

Geçen yılki mali genel kurulda onaylanan 345 milyon liralık bütçe tasarısı, 22 milyon 465 bin lira artışla bu yıl 367.4 milyon liralık rakama yükseltildi.

2011 yılı bütçe tasarısında, giderler kısmının en büyük kalemini, futbolcu transfer giderlerini de içeren, 181 milyon 150 bin liralık profesyonel futbol faaliyet giderleri oluşturuyor.

Bütçenin onaylanmasının ardından gündemde yer alan diğer maddelerin oylamasına geçildi.

UEFA kriterleri gereği futbol şubesinin profesyonel ve amatör tüm futbol faaliyetlerinin, kulübün sahibi olduğu Fenerbahçe Sportif A.Ş.'ye devrine ilişkin yapılacaklarla ilgili olarak yönetim kuruluna yetki verildi.

Hakkında 3 yıl süreyle geçici ihraç cezası verilen eski yönetici Hakan Bilal Kutlualp'in, kararın kaldırılmasına ilişkin müracaatı için yapılan oylamada, talebi kabul edilmedi.

Kulüpten ihraç edilen Abdülkerim Turan Kerimoğlu'nun, ihraç kararının bir kez daha disiplin kurulunca görüşülmesi için yaptığı müracaat için yapılan oylama da Kutlualp kararı gibi kabul görmedi.

Toplantıda ayrıca, çeşitli konularda yönetim kuruluna yetki veren diğer maddeler kabul edilerek genel kurul üyelerince onaylandı.

EZELİ RAKİPLERİ KIZDIRACAK SÖZLER

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kulübün mali tablolarıyla ilgili yanlış bilgilerle gazete ilanı veren Konuşan Fenerbahçe Platformu oluşumunun yanlış bir tutum içinde olduğunu söyledi.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki olağan mali genel kurul toplantısında, yapılan eleştirilere yanıt vermek amacıyla kürsüye çıkan başkan Yıldırım, konuşmasına Anneler Günü nedeniyle Nazım Hikmet'in bir şiirinden bir bölümü okuyarak, duygulu bir şekilde başladı.

Fenerbahçe'de heyecanın herkese katkılar sağlayacağını, bu heyecandan dersler alacaklarını anlatan Aziz Yıldırım, ''Muhalefet daima iyidir ama muhalefet muhalefet olursa. Birlik ve beraberlik içinde 12 yıldır her zaman destek gördük. Hata yok mudur? Vardır. En büyük hatamız, geçen kongrede söylemişim, demişim ki, 'Anladım, şampiyonluğu son maçlara bırakmayacağız.' Büyük hata yapmışım. Her şey benim elimde olsa, çizsem, o zaman dedikleri doğru. Ama her şeyi buradan söylerken temenni söylüyoruz. İstek, arzu ve düşüncelerimizi söylüyoruz. Bunu yapabilmek için çalışmalar yaparız'' ifadesini kullandı.

Konuşması sırasında, mali konularla ilgili açıklamalar yapan eski yönetici Hulusi Belgü'ye sık sık takılan Yıldırım, ''Hulusi kardeşim, seni severim diye burada saygı gösterisi yapıyorsun, buna gerek yok. Ben bu tutumda olanları sevmem. Ben çok açık, net adamım. O gelip anlatacaklarınızı, gazeteye parayla vereceğiniz yazıları kulübe sorsaydınız, profesyonel arkadaşlar size oturup anlatırlardı. Bundan hiç çekinmeyiz, korkmayız'' diye konuştu.

''HİSSE SENETLERİNİN BEDELİ 1,6 MİLYAR DOLAR''


Fenerbahçe'nin hisse senetlerinin bedelinin 1,6 milyar dolar civarına geldiğini vurgulayan Aziz Yıldırım, şöyle devam etti:

''Fenerbahçe, Türkiye'nin 30 büyük şirketinden biridir. Bunları ben söylemiyorum, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) söylüyor. Bunları görmemezlik haline gelip gözlerinizi karartıp, sırf burada yöneticilik yapacağım diye çalışmalar yapmak yanlıştır. Tabii ki daha iyi yapanlar gelecektir, gelmelidir. Ama onu anlatmak lazım. Gazete ilanında ne yapacağınızı anlatmanız lazım. Burası Galatasaray Spor Kulübü değildir. 10 sene önce biz öyleydik. Bugün Galatasaray Kulübü'nün saygı değer bir başkan adayı, (Fenerbahçe bizi geçmiştir. Hedef Fenerbahçe'yi yakalamaktır) diyor. Ben bundan gurur duyuyorum. Hepimizin adına gurur duyuyorum. Geçmişte bir maç kazanırdık, sonra Galatasaray'ı yendik diye hayran olurduk. 10 senedir bizi sahamızda yenemiyorlar. 6-0 yendik, tarihe yazdık. Bu da bana ve arkadaşlarıma nasip oldu. Bir daha inşallah olursa onları da gönülden alkışlarız, sevinir mutlu oluruz.''

''9 KEZ BAŞA OYNADIK ''

Kendi döneminde 9 kez başa oynadıklarını ifade eden Yıldırım, devre arasında transfer yapmadan bugün şampiyonluk yarışında olduklarını belirtti.

Yıldırım, ''Bir takım için dediler ki (17'de 17 yapacağız). Nerede... Bir tanesi küme düşme tehlikesi içinde. Bunlar iyi şeyler değil. O kulüplerin de taraftarları ve yönetimlerine bir şeyler söylüyorum. Fenerbahçe'nin şampiyon olması hem Galatasaray Kulübü'nü, hem Beşiktaş Kulübü'nü büyütür. Aksi onların değerini küçültmez. Fenerbahçe Kulübü Futbol Takımı hep birincilik içinde mücadele ederse, finali oynarsa, onlar da bu işin içinde olmazlarsa yarın diğer kulüpler onlarla kendilerini aynı görürler ve onlarla aynı payları isterler. Bu tehlikeyi görmeleri lazım'' dedi.

Geçen sezon son maçı Trabzonspor ile oynadıklarını ve şampiyonluğu kaybettiklerini hatırlatan Aziz Yıldırım, temiz bir lig için uğraştıklarını bildirdi. Yıldırım, şöyle konuştu:
''Trabzonspor'un başkanı aynı, arkadaşımız. Yöneticilerin çoğu arkadaşımız, yine aynı. Futbolcuların çoğu hemen hemen aynı. Biz son maçı kaybettik. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün futbolun dışındaki olaylarla ilgisi olsaydı, ben başta başkan, yöneticiler veya futbolcularımız, onlara ya bize yenilin veya başka anlamda teklifler yapmaz mıydık. Niye bu konuda kimse konuşamıyor. Demek ki biz temiz bir lig olsun diye uğraş veriyoruz ve onun için de mücadele etmeye çalışıyoruz. Onun dışında söylenen her şey yalandır, bizleri karalamak için yapılan uydurmalardır.''

''BÜTÇEDE AÇIK OLMAYACAK MI? OLACAK...''

Yapılan eleştirilere yanıt verirken sık sık espriler de yapan başkan Yıldırım, kulübün sponsorlarına teşekkür ederek, şunları kaydetti:

''Ataşehir... Allah razı olsun Ülker grubundan. Allah razı olsun Mehmet Ali Aydınlar'dan. Allah razı olsun rahmetli Celal Aras Bey'in çocuklarından. Bütün sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.

Bütçede açık olmayacak mı? Olacak. Ama yatırım yapıyorsanız olur. Yapmıyorsanız harcamazsanız olmaz. Diyorlar ki (Aziz Yıldırım 1,5 milyar dolar harcadı.) Hesap yaptım geçen gün. Doğduğum günden beri paralarımı harcamasaydım rahmetli Koç'tan daha zengin oluyordum. Böyle bir şey olabilir mi? Niye büyütmeye çalışıyoruz burayı? Bankaya koyarsak bu büyümeyi nasıl sağlarız.''