Maliye’den tapu uyarısı

Ev alıp satanların dikkat etmesi gereken hususları 10 başlıkta toplayan Maliye Bakanlığı, satışlarda konutun gerçek değerinin bildirilmesi ve fatura alınması konusunda uyardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ocak 2018 Güncelleme 12 Ocak 2018, 02:20
Maliye’den tapu uyarısı

İÇİNDEKİLER

EKONOMİ yönetimi, ev-dükkan alım satımı, tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekten kaynaklı vergi kaybı, düşük ekspertiz başta olmak üzere tapu işlemlerinde gerçek beyan için seferberlik başlattı. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı, vatandaşları 10 başlıkta uyardı. Vatandaşlara ister nakit ister krediyle olsun aldıkları gayrimenkulleri gerçek bedelinden beyan etmeleri konusunda çağrı yapan Maliye, evi satan müteahhit, emlakçı ya da inşaat firmasından mutlaka fatura alınması gerektiğini bildirdi. Hatalı, eksik yapılan tapu alım-satım değerlerinde hem alıcıya hem de satıcıya gösterilmeyen aradaki fark kadar harç miktarı, gecikme cezasıyla birlikte alınıyor. Ayrıca alıcı ve satıcıya ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası kesiliyor.

EKSİK ÖDEYENE CEZA VAR
Tapu harçlarının, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmesi gerekiyor.
Nakit veya banka kredisiyle alım-satım yapsanız da tapu işlemlerinde gerçek bedeli beyan etmelisiniz.
Eksik ödenen tapu harçları için alıcı ve satıcıya ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası kesiliyor.
MüteahhitTEN, inşaat şirketinden ve komisyoncudan fatura alın.
Yetkisiz kişiler uzak durun.
Kayıtsız iş yapanı bildirin.
Alım-satım işlemlerini başka şehirde otursanız da en yakın tapu müdürlüğünden yapabilirsiniz.
E-devlet üzerinden cep telefonu numaranızı sisteme kaydederek, taşınmazınızla ilgili olarak bilginiz dahilinde olan ya da olmayan herhangi bir işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsiniz.
Yurt dışında Berlin Başkonsolosluğu tapu temsilciliğinde işlem yapılabilir.
Gay rime nkul alım ve satımında 5 yıl içinde gayrimenkul tekrar satıldığında değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Gerçek beyan burada daha da önem kazanıyor. Alım satım farkı arasındaki bedel için ödenen vergi yüzde 35'lere kadar çıkabiliyor.

Hazal ATEŞ