Kentsel dönüşüme KHK ayarı

Kentsel dönüşümde riskli binaların yıkılıp tekrar yapılmasına engel olmak için yasal boşluklardan yararlanan ve süreci kilitleyen art niyetli kişilere karşı Kanun Hükmünde Kararname devreye giriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2017 Güncelleme 22 Kasım 2017, 00:00
Kentsel dönüşüme KHK ayarı

İÇİNDEKİLER

Kentsel dönüşümün önündeki engeller, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kaldırılıyor. Kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak ve mevcut sorunları aşmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapan İNDER, GYODER ve KONUTDER, bazı art niyetli vatandaşların kentsel dönüşüm sürecini kesintiye uğratmak için uyguladıkları yöntemleri rapor halinde sunmuştu. Şehircilik Şurası'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "Kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması için çalışma yapılıyor" açıklaması, yeni bir düzenlemenin ilk sinyali olarak kabul edildi. Sektör temsilcileri yaptıkları temaslarda; süreci sekteye uğratan art niyetli arsa sahiplerine karşı KHK ile çözüm bulunacağının müjdesini aldı.

YASAL BOŞLUKLAR VAR
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşümde 6306 sayılı Yasa'nın yarattığı ümit ışığının, fırsatçı arsa sahipleri ve bazı meslek mensupları tarafından, yasal boşluklardan yararlanılarak bulunan yöntemlerle söndürülmeye çalışıldığının altını çizdi. Durbakayım, bu yöntemleri arsa payı düzeltim davası, tereke davası, gaiplik hali, hisselerin küçük miktarlara bölünmesi ile muhatap sayısının artırılması, yurt dışında mukim veya adresi belli olmayan maliklere satış yaparak tebligatın imkansızlaştırılması olarak sıraladı. Bu yöntemlerle Bağdat Caddesi ve Fikirtepe gibi bölgelerde, hem dönüşümün önünün tıkandığını hem de mağduriyetler yaratıldığını anlatan Durbakayım, "Bu gibi engellemelerin bertaraf edilmesi için KHK'lar ve torba kanuna konacak maddeler ile çözüm üretilmesinin zaruri olduğunu Bakanlık'a arz etmiştik. Aldığımız pozitif yönlü duyumlar, devlet erkanının da bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterdiği yönündedir" dedi.


Nazmi Durbakayım

DEPREM BEKLEMEZ
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bugüne kadar sadece 550 bin konutun dönüştürüldüğüne dikkat çeken Durbakayım; şunları söyledi: "Yasanın yürürlüğe girdiği yıldan bu yana, yılda 100 bin konut dönüştürebilmişiz. Hali hazırda yaklaşık 7.5 milyon riskli konutun yenilenmesi gerektiği göz önüne alınırsa, bu hızla bütün riskli yapıların dönüşümü için 70-80 yıl gerekiyor. Peki deprem bizi bekleyecek mi? Beklemeyeceği apaçık ortada. Fay hatlarıyla dolu dünyamızın deprem kuşağında yer alan ülkemizde, hemen hemen her gün deprem uzmanları tarafından depreme ne kadar yakın olduğumuzu açıklayan beyanatlar geliyor."

Yavuz KARAMAN