Kentsel dönüşümde ek emsal kaosu önlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesinin ardından, Haziran 2017 tarihli yönetmelik kapsamında kazanılan hakların kullanmasının önünü açtı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2017 Güncelleme 04 Ekim 2017, 00:00
Kentsel dönüşümde ek emsal kaosu önlendi

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında, Haziran 2017 tarihinden geçerli olmak üzere riskli bina tespiti yapılan ve 2/3 noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan binaların yenilenmesinde, muafiyetlerin kaybolmadığını açıkladı. Haziran 2013'te yürürlüğe giren ve 'Yüzde 25 Yönetmeliği' olarak bilinen düzenleme, kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek imar hakkı tanıyordu. Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ise bu kapsamda inşa edilen kentsel dönüşüm projelerini 1 Ekim 2017 tarihine kadar neticelendirilme şartı getirmişti.

MAĞDURİYETLER ÖNLENDİ
İNDER, GYODER ve KONUTDER, 1 Ekim'den önce Yüzde 25 Yönetmeliği şartlarını kullanarak yola çıkan yüklenicilerin ve kat maliklerinin mağdur olmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde bir çalışma başlatmıştı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Dile getirdiğimiz çekincelerin bakanlık nezdinde önemsenerek incelenmesi ve hassasiyet gösterilmesi bizleri mutlu etti" dedi. Durbakayım, şöyle devam etti: "Yeni yönetmelikte hem üreticileri hem de tüketicileri mağdur etmeyecek şekilde düzenleme yapıldı. Dönüşüm süreci başlamış olan projelerde mağduriyet yaşanmasını istemeyen bakanlık, dönüşüm sürecini başlatarak riskli bina tespiti yaptıran ve üçte iki oranında imza toplayarak yenileme sözleşmesi imzalayan hak sahiplerinin, kazandıkları muafiyetlerin devam edeceğini resmileştirdi."

Yavuz KARAMAN