Yabancılar kuyrukta!

Yabancıların Türkiye'den daha fazla gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa hazırlıkları hızlandı. Mevcut yasadan yararlanamayan 39 ülke vatandaşı yeni düzenlemeyi bekliyor.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2011, 10:40
Yabancılar kuyrukta!

İÇİNDEKİLER

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının hazırlıklarına başlanması, gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı. Mevcut durumda 54 ülke vatandaşı, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz edinebilirken, bu hakka sahip olmayan 39 ülkenin vatandaşı yeni düzenlemeyi bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, ''Mütekabiliyeti kaldıracağız, yabancılar kolaylıkla mülk alabilecekler'' şeklinde açıklaması, konut sektöründe beklentileri artırdı.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, yabancılara mülk satışında engel olan mütekabiliyet ilkesinin yer aldığı Tapu Kanununun, sektör için çok önemli problem oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de 2005-2008 yılları arasında gayrimenkul sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye girişinin, yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu anlatan Gökkaya, gayrimenkul alımı konusunda yabancılara herhangi bir sınırlama getirmeyen İspanya'ya ise bu dönemde 10 milyar doları aşan yabancı sermaye girişi olduğunu kaydetti.

Türkiye'de, gayrimenkul alımı ile doğrudan yapılan yatırımların 2009 yılında 1,8 milyar dolar, 2010 yılında ise 2,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Gökkaya, karşılıklılık koşulunun kaldırılması halinde Türkiye'ye yıllık 5 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi olacağını belirtti.

EN ÇOK KÖRFEZ ÜLKELERİ İLGİ GÖSTERİR


Yabancıların konut edinmesi önündeki engellerin kaldırılmasıyla başta körfez ülkeleri olmak üzere, Suudi Arabistan, Suriye, Dubai, Azerbaycan, Katar ve İran'dan bir çok kişinin Türkiye'de gayrimenkul edineceğini ifade eden Gökkaya, çevre ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların da Türkiye'yi yatırım açısından cazip hale getirdiğini söyledi.

Gökkaya, yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla birlikte Türkiye'de de kıyı şeridindeki yerler ağırlıklı olmak üzere İstanbul, Antalya, Bodrum, Kuşadası ve İzmir'in en çok tercih edilecek kentler olacağını kaydetti.

Kanunun çıkmasıyla birlikte konut fiyatlarında ciddi artışlar beklemediklerini anlatan Gökkaya, ''Çünkü artış olabilecek nitelikte bir talebin oluşması da çok zor. Ama metropollerde, İstanbul'da belirli bölgelerde fiyat artışı yaşanabilir'' diye konuştu.

MÜTEKABİLİYET İLKESİ NEDİR

Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde, ''Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebilirler. Sınırlı ayni hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranır. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez'' hükmü yer alıyor.