Türkiye ile ABD’den nükleer enerjide yeni iş birliği! 4’üncü nesil reaktör, 2 milyon dolar bütçe: İmzalar atıldı
Türkiye ile ABD arasında nükleer enerji alanında yeni bir iş birliğine gidildi. Türkiye Nükleer Enerji Anonim Şirketi (TÜNAŞ) ile ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ortak bir proje geliştirecek. Proje kapsamında ABD’li şirketlerin küçük modüler reaktör (SMR) tasarımları ve 4’üncü nesil reaktör tasarımları ile ilgili kapsamlı teknik raporlar hazırlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Ülkemizin ihtiyaçlarına en uygun alternatifleri titizlikle çalışarak güçlü ve modern bir enerji altyapısı inşa etmeye kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York, Türkiye ile ABD arasında nükleer alanında yeni bir iş birliğine sahne oldu.
TÜNAŞ ve USTDA arasında proje bazlı bir anlaşma imzalandı.
Türkevi'nde gerçekleştirilen imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar refakat ederken TÜNAŞ Genel Müdürü Dr. Necati Yamaç ve USTDA Direktör Yardımcısı Thomas R. Hardy imzaları attı.
Türkiye ile ABD nükleer enerjide yeni bir iş birliğine gitti (Haberin görselleri Takvim Foto Arşivi'nden alındı)
4'ÜNCÜ NESİL REAKTÖR TASARIMLARI DEĞERLENDİRİLECEK
Varılan anlaşma ile 4 ABD'li şirketin SMR tasarımları ve ABD'li şirketlerin 5 farklı 4'üncü nesil reaktör tasarımları; teknik, ekonomik, mevzuat ve lisanslama açılarından değerlendirilecek.
TEKNİK ÇALIŞMADA NELER VAR?
Yapılacak teknik çalışmada; söz konusu reaktörlerin tasarımsal özellikleri, maliyetler, lisanslama durumu, tedarik zinciri ve SWOT analizi, finansman kaynakları ve finans modelleri incelenecek.
Yetkilendirme, acil durum, tasarım güvenliği, saha seçimi ve yasal çerçeve noktasında da değerlendirmeler yapılacak.

PROJENİN BÜTÇESİ 2 MİLYON DOLAR
Tüm bu analizlerin ardından teknik raporlar hazırlanacak. Yaklaşık 2 milyon dolar bütçeli anlaşma kapsamında en az bir yıl sürecek teknik çalışmayı USTDA karşılayacak.
GÜÇLÜ VE MODERN BİR ENERJİ ALTYAPISI
Anlaşmaya ilişkin sosyal medyadan bir açıklama yapan Bakan Bayraktar, "ABD temaslarımız kapsamında Türkevi'nde, Türkiye Nükleer Enerji A.Ş. (TÜNAŞ) ile ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) arasında Küçük Modüler Reaktörler (SMR) ve 4. Nesil Reaktörlere yönelik Hibe Anlaşması İmza Töreni'ne katıldık. Şahitlik ettiğimiz bu anlaşma sayesinde yeni nesil nükleer teknolojilerin ülkemiz için teknik, ekonomik ve mevzuat boyutlarındaki uygulanabilirliğini kapsamlı bir şekilde değerlendireceğiz. 2053 Net Sıfır Emisyon ve enerjide tam bağımsızlık hedeflerimiz doğrultusunda, enerji sepetimizi çeşitlendirmekte kararlıyız. Büyük ölçekli nükleer santrallerimizin yanı sıra ülkemizin ihtiyaçlarına en uygun alternatifleri titizlikle çalışarak güçlü ve modern bir enerji altyapısı inşa etmeye kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın temelleri Erdoğan-Trump zirvesinde atılmıştı
TEMELLERİ GEÇEN YIL ATILDI
Bakan Bayraktar, geçen yıl 25 Eylül'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikte Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.
Söz konusu çerçeve anlaşma, bu alanda Türkiye ile ABD'li şirketler arasındaki olası iş birliklerini destekler nitelikteydi.

