SPK'dan tasfiye kararı! Pusula ve Tera listede: 7 portföy şirketi ve 131 fon işleme kapatıldı
SPK, Borsa İstanbul ve fon piyasasında yaşanan dalgalanmanın ardından piyasa dengelerini korumak amacıyla radikal kararlar aldı. Tera Yatırım Grubu ve Pusula Finans Holding arasındaki devir görüşmeleri sürecinde yaşanan kriz sonrası harekete geçen Kurul, Tera ve Pusula'nın da aralarında bulunduğu 7 portföy şirketine ait 131 yatırım fonunun TEFAS işlemlerini durdurarak tasfiye sürecini başlattı. SPK, tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin usul ve esasları açıkladı. Buna göre Ziraat ve İş Bankası yetkilendirildi.
Borsa İstanbul ve fon piyasasını sarsan krizde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) devreye girdi. Pusula ve Tera'nın da aralarında bulunduğu 7 portföy şirketinin fonları işleme kapatıldı.
Tera Yatırım Grubu ile Pusula Finans Holding arasındaki devir görüşmeleri, 90 milyar lirayı bulan devasa yatırımcı çıkışları ve patlak veren temerrüt olaylarının ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) piyasadaki dengeleri değiştirecek radikal kararlarını duyurdu.
Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanarak hareket eden kurul, piyasaların güvenilir, şeffaf ve istikrarlı bir ortamda işlemesini sağlamak amacıyla sert tedbirleri devreye soktu.
SPK usul ve esasları açıkladı. (Fotoğraflar AA ve Takvim Fotoğraf Arşivi’nden alınmıştır.)
KREDİLİ İŞLEMLERDE ÖZKAYNAK ESNEKLİĞİ
Alınan kararlar kapsamında kredili sermaye piyasası aracı işlemlerinde uygulanan asgari yüzde 35'lik özkaynak koruma oranı kuralı esnetildi. SPK, aracı kurumların risk politikalarına ve müşteri taleplerine bağlı olarak bu oranı ikinci bir duyuruya kadar 2 Ekim 2026 tarihi seans sonuna kadar asgari yüzde 20 olarak uygulanabilmesine imkan tanıdı.

7 PORTFÖY ŞİRKETİNİN TEFAS İŞLEMLERİ DURDURULDU
Fon tarafında yaşanan likidite ve temerrüt krizine karşı ise en sert adım atıldı. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 96. maddesi kapsamında 7 dev portföy yönetim şirketine neşter vuruldu. İşlem gören tüm yatırım fonları alım ve satım yönünde işleme kapatıldı.
131 FON LİSTEDE
Alınan tarihi kararla birlikte, TEFAS işlemlerine kapatılan ve listede unvanları yer alan 131 yatırım fonunun Kurul tarafından belirlenecek yöntem ile tasfiye ettirilmesine hükmedildi.
9 MADDEDE YOL HARİTASI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin usul ve esasları açıkladı. Kararla birlikte fonların portföy saklayıcıları belirlendi, varlıkların nakde dönüştürülmesinden yatırımcılara yapılacak ödemelere kadar tasfiye sürecinin nasıl işleyeceği 9 maddeyle ortaya konuldu.
SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararında, Kurul tarafından tayin edilecek yöntemle tasfiye edilmesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin ayrıntılar paylaşıldı.
İŞ BANKASI VE ZİRAAT BANKASI GÖREVLENDİRİLDİ
Karara göre Tera Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların portföy saklayıcısı olarak Türkiye İş Bankası AŞ görevlendirildi.
A1 Capital Portföy Yönetimi AŞ, Atlas Portföy Yönetimi AŞ, Bulls Portföy Yönetimi AŞ, Hedef Portföy Yönetimi AŞ, Pardus Portföy Yönetimi AŞ ve Pusula Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların portföy saklayıcılığı ise TC Ziraat Bankası AŞ'ye verildi.
Bankalar, fonların tasfiye işlemlerinin yürütülmesinde yetkilendirildi.

İKİ İŞ GÜNÜ İÇİNDE HESAPLAR ÇIKARILACAK
Tasfiye usul ve esaslarının yürürlüğe girmesini takip eden iki iş günü içinde, tasfiye konusu fonların her birinin tedavüldeki toplam katılma payı adedi ile yatırımcıların bireysel saklama hesaplarındaki katılma payları ve varsa rehin, haciz, tedbir ve diğer takyidatlar için MKK ile bankalar arasında mutabakat yapılacak.
Fon portföyünde saklamaya konu finansal varlıklar ise ilgili bankalar nezdindeki hesaplar altında saklanacak.
Borç ve alacakların mutabakatı ile gerekli devir işlemlerinin Kurul kararını takip eden en geç 10 iş günü içerisinde tamamlanması öngörüldü.
FON VARLIKLARI NAKDE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Kararda fon portföyündeki finansal varlıkların, yatırımcı menfaati, piyasa derinliği ve likidite koşulları gözetilerek bankaların belirleyeceği sıklıkta satış talimatlarıyla nakde dönüştürüleceği belirtildi.
Bankalar, fon hesabına doğrudan satış talimatı verebilecek veya bir yatırım kuruluşu aracılığıyla işlem yapabilecek.
Belirli vadeye sahip para piyasası araçları ve işlemleri için ise vade sonunda fona aktarılacak nakit ile diğer finansal varlıkların satışından sağlanan tutarlar, bankaların belirleyeceği dönemlerde yatırımcılara aktarılabilecek.
Elde edilen nakit, fon yatırımcılarının mutabakatı yapılmış bireysel saklama hesaplarına katılma payları oranında dağıtılacak.
17 EYLÜL SAAT 13.30 KRİTİK SINIR
İhbarlı fonlar açısından 17 Eylül 2026 saat 13.30'dan sonra iletilen katılma payı iade talimatları ile para piyasası fonlarında izahnamede belirtilen son alım-satım saatinden sonra verilen iade talimatları tasfiye esasları kapsamında değerlendirilecek.
Tasfiye kararı verilen fonlardan Takasbank TEFAS Platformu üzerinden satış emri verilen ancak gerçekleştirilemeyen iade talimatları karşılığında oluşan tutar ise fon hesabına borç olarak tahakkuk ettirilecek ve bankalar tarafından öncelikli borç olarak ödenecek.

TEFAS'TA İŞLEMLER KAPATILDI
SPK ayrıca TEFAS'ta alım ve satım yönünde işleme kapatılan fonlar için, TEFAS dışı işlemler kapsamında da kurucu ve diğer dağıtıcı kuruluşlar aracılığıyla katılma payı iade talimatlarının gerçekleştirilmeyeceğini açıkladı.
Tasfiyesine karar verilen fonlarda 17 Eylül 2026 tarihinden itibaren TEFAS dışındaki dağıtım kanalları üzerinden herhangi bir katılma payı alım ve iade talimatı da gerçekleştirilemeyecek.
Ancak 17 Eylül 2026 ve öncesinde fon portföyüne ilişkin verilmiş ve takası henüz gerçekleşmemiş varlık ve işlem talimatları olağan süreç içerisinde tamamlanacak.
TASFİYE İÇİN 3 AYLIK SÜRE
Karara göre fonların malvarlığının tasfiyesi, tasfiye duyurusunun tarihinden itibaren en geç 3 aylık sürenin bitimini izleyen ilk iş gününde sona erecek. Kurulun uygun görmesi halinde bu süre uzatılabilecek.
Tasfiye sürecinin tamamlanmasının ardından fon izahnamesinin nerede yayımlandığına ilişkin kayıt da ticaret sicilinden terkin ettirilecek.
Piyasa uzmanları bu adımın, krizin daha geniş kitlelere yayılmasını engellemek için atılmış en kritik hamle olduğunu vurguluyor.
