Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor

Ankara NATO Zirvesi, Antalya COP31 ve İstanbul’daki dünya yıldızlarının konserleri ile 2026’da Türkiye’ye üç koldan döviz akacak. Etkinlik turizmi otellerden ulaşıma, yemeiçmeden organizasyon hizmetlerine kadar milyarlarca liralık bir hacim oluşturacak. 2026 etkinlik turizminde altın yıl olacak.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • Ankara'da 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde düzenlenecek NATO Zirvesi'ne 32 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile 8 bin civarında ziyaretçi katılacak.
  • Antalya'da 9-20 Kasım 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek COP31 İklim Değişikliği Konferansı'na 196 ülkeden 80-150 bin arası ziyaretçi bekleniyor.
  • İstanbul'da yaz boyunca Kanye West, Scorpions, Pantera, Savatage ve Amr Diab gibi dünya yıldızlarının konserleri düzenlenecek.
  • Sadece Kanye West konseri için yaklaşık 30 bin yabancı turist İstanbul'a gelecek ve şehre 100 milyon dolar gelir bırakması öngörülüyor.
  • NATO Zirvesi döneminde Ankara'daki 5 yıldızlı otellerin yüzde 100, 3-4 yıldızlı otellerin yüzde 85 doluluk oranına ulaşması bekleniyor.

2026 Türkiye için yalnızca turizm sezonunun değil, aynı zamanda etkinlik turizmi ve ekonomisinin zirve yaptığı bir yıl olmaya hazırlanıyor.

7-8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Ankara NATO Zirvesi, 9-20 Kasım tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek olan COP31 İklim Değişikliği Konferansı ve yaz boyunca İstanbul'da düzenlenen dünya yıldızlarının konserleri Türk turizmini yeni bir boyuta taşıyacak.

Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor-2

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; otellerden ulaşım sektörüne, yeme-içmeden organizasyon hizmetlerine kadar geniş bir ekosistemde milyarlarca liralık bir hacim oluşturacak üç etkinlikle yüksek profilli ziyaretçilerin yanı sıra ülkeye milyarlarca liralık döviz girdisi sağlayacak. Antalya'dan Ankara'ya, İstanbul'dan dünyaya uzanan dev etkinlik takvimi ile Türkiye klasik turizm ezberini bozarak etkinlik turizminde adeta altın yılını yaşayacak.

Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor-3

BAŞKENTTE TARİHİ YOĞUNLUK

Başkent Ankara, NATO Zirvesi ile turizm tarihinin en büyük etkinliklerinden birine sahne olacak. Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek olan zirve için hazırlıklar tamamlandı. NATO üyesi 32 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, ortak ülkelerin liderlerinin de davet edildiği Ankara NATO Zirvesi, 1-15 Temmuz tarihleri arasında yoğun bir turizm etkisi yaratacak.

Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor-4

8 bine yakın ziyaretçinin beklendiği zirve kapsamında ülke liderlerine eşlik edecek diplomatlar, askeri yetkililer, stratejistler, teknik ekipler ve dünyanın dört bir yanından yüzlerce uluslararası gazeteci ve televizyon yayını ekibi Ankara'da bulunacak.

Bu dönemde Ankara'daki trafik yoğunluğunun azaltılması için memurlar yıllık izne çıkartılırken güvenlik önlemleri de üst düzeye taşınacak. 5 yıldızlı otelleri yüzde 100, 3-4 yıldızlıları ise 85 dolduracak olan bu hareketlilik Ankara turizm tarihine de imza atacak.

Ankara'da NATO, Antalya'da COP31 ve dünya yıldızları: Milyarlarca liralık döviz girdisi bekleniyor-5

KÜRESEL LİGE ÇIKIYOR

Kasım ayında Antalya EXPO alanında gerçekleştirilecek COP31 kapsamında 80 bin ile 150 bin arasında ziyaretçinin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olan 196 ülkenin delegasyonları zirvede hazır bulunacak.

Zirveye 100'ün üzerinde ülkenin devlet başkanı ve en üst düzey hükümet temsilcisi katılacak. Hal böyle olunca bu etkinlik yalnızca diplomatik değil ekonomik anlamda da dev bir hareketlilik yaratacak.

Söz konusu etkinlik için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya'daki altyapı çalışmalarında sona yaklaştı. Bu dönemde otellerin yüzde 80 dolacağı Antalya, sürdürülebilirlik ve iklim diplomasisinin küresel sahnesine çıkarak adeta lig atlayacak.

Ünlü rock grubu Scorpions

DÜNYA YILDIZLARI İSTANBUL'DA

Bu yaz İstanbul adeta bir müzik başkentine dönüşecek. Dünya yıldızlarının yağmur gibi yağdığı İstanbul, haziran, temmuz ve ağustos aylarında konserlerle şehri coşturacak.

Dünyaca ünlü rap sanatçısı Kanye West 30 Mayıs'ta Avrupa turnesinin dev açılışını yapmak üzere İstanbul'da olacak. Ünlü rock grubu Scorpions ise "Love at First Sting Tour" turnesi kapsamında 24 Haziran'da sahne alacak.

Metal müziğin efsanevi ismi Pantera 12 Temmuz'da, dünyaca ünlü heavy metal grubu Savatage ise "Prelude To Madness" turnesi kapsamında 19 Temmuz'da İstanbul'da olacak.

Kanye West .

Arap pop müziğinin dünyaca ünlü ismi Amr Diab ilk kez Türkiye'de sahne alarak 2 Ağustos'ta müzikseverlerle İstanbul'da buluşacak. Sadece Kayne West konseri için yaklaşık 30 bin yabancı turist şehirde yer ayırttı. Yurtdışından gelecek ziyaretçilerin konaklama, ulaşım ve yemeiçme harcamalarıyla birlikte şehre 100 milyon dolar arasında gelir bırakması bekleniyor.

Takvim Kaynak Tercihleri
Nilsu Çakıroğlu
Nilsu Çakıroğlu Takvim.com.tr Ekonomi

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler