Mutlak Butlan kararı sonrası borsada son durum ne? Piyasa uzmanları değerlendirdi
Borsa İstanbul AŞ, BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 6'yı aşmasıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalıştığını ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. CHP kurultay davasında verilen "mutlak butlan" kararı sonrası Borsa İstanbul'da sert satışlar yaşandı. A Para canlı yayına konuşan uzmanlar piyasalardaki sert düşüşü değerlendirdi.
Hızlı Özet Göster
- Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle işlemler geçici olarak durduruldu.
- CHP kurultay davasında verilen 'mutlak butlan' kararı sonrası Borsa İstanbul'da sert satışlar yaşandı.
- BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederken bankacılık hisselerinde düşüş yüzde 9'a yaklaştı.
- Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 9 puan artışla 250 seviyesine yükseldi.
- Borsa İstanbul'da gün sonunda devre kesici sisteminin devreye girmesiyle birlikte piyasa satıcılı seyirle kapandı.
Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.CHP kurultay davasında verilen "mutlak butlan" kararı sonrası Borsa İstanbul'da sert satışlar yaşandı. A Para canlı yayına konuşan uzmanlar piyasalardaki sert düşüşü değerlendirdi.
Fotoğraf A Para canlı yayından servis edilmiştir.
BIST 100'desert satış dalgası
CHP kurultay davasında verilen "mutlak butlan" kararı sonrası Borsa İstanbul'da sert satışlar yaşandı. BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederken bankacılık hisselerinde düşüş yüzde 9'a yaklaştı. Akbank, Halkbank ve Yapı Kredi gibi büyük bankalarda taban fiyatlamalar görülürken, Türk Hava Yolları ve Pegasus hisseleri de belirgin şekilde geriledi. Endeksin gün içinde 13 bin puan bandına kadar çekildiği ve piyasada yükselişte kalan hisse sayısının oldukça sınırlı olduğu aktarıldı.
Devre kesici, CDS artışı ve risk algısı
Sert satışların ardından Borsa İstanbul'da devre kesici sistemi devreye girerek işlemler geçici olarak durduruldu. Aynı süreçte Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 9 puan artışla 250 seviyesine yükseldi. Uzmanlara göre bu hareket yalnızca hisse senedi piyasasında değil, genel risk algısında da bozulmaya işaret etti. Yatırımcıların belirsizlik nedeniyle pozisyon azaltmaya yöneldiği ve "önce satayım, sonra bakarım" davranışının öne çıktığı ifade edildi.
Fotoğraf A Para canlı yayından servis edilmiştir.
Piyasalara etkisi ne oldu?
Piyasa analistleri, iç siyasi gelişmelerin artık borsanın ana belirleyicilerinden biri haline geldiğini vurguladı. Özellikle yargı sürecinin uzaması ve belirsizliğin sürmesinin yatırımcı güvenini zayıflattığı belirtildi. Uzmanlar, Türkiye piyasalarının hem iç gelişmeleri hem de küresel riskleri aynı anda fiyatladığını ve bu durumun oynaklığı artırdığını ifade etti.
A Para canlı yayına konuşan uzmanlar piyasalardaki sert düşüşü değerlendirdi. Piyasa Uzmanı Üzeyir Doğan, "Piyasa bunu fiyatlar. Bu süreç bir süre daha bizi meşgul edecek gibi görünüyor" diyerek siyasi belirsizliğin etkisine vurgu yaptı. Doğan ayrıca "Etkin piyasa hipotezi diyoruz ama bizim piyasamızda bilgi herkese eşit anda ulaşmıyor" ifadeleriyle bilgi akışındaki dengesizliğin fiyatlamaları hızlandırdığını söyledi. Finans ve Ekonomi Uzmanı Tonguç Erbaş ise "İçeride böyle bir riskin fiyatlamasını bugün görüyoruz" ve "Önce satayım, sonra ne olacağına bakayım diyen daha fazlaydı" sözleriyle panik satışlarının piyasayı aşağı çektiğini belirtti.
Fotoğraf A Para canlı yayından servis edilmiştir.
"Türkiye ekonomisi bu tür dalgalanmalara karşı dayanıklı bir yapıya sahip"
A Para canlı yayına konuşan Ekonomist Prof. Dr. Abdülkadir Develi, CHP kurultay davasında verilen "mutlak butlan" kararını hukuki bir çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi. Kararın hukuk sistemi içinde alınmış bir karar olduğunu vurgulayan Develi, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve sürecin bu çerçevede okunması gerektiğini ifade etti. Kararın piyasalar üzerinden speküle edilmemesi gerektiğini belirterek Türkiye ekonomisinin bu tür dalgalanmalara karşı dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.
Develi, Türkiye'nin bölgesinde "istikrar adası" olduğunu savunarak Merkez Bankası rezervleri, sıkı para politikası ve ekonomik altyapının olası şoklara karşı güçlü bir zemin oluşturduğunu söyledi. Küresel ölçekte savaşlar ve ekonomik krizlerin yaşandığını hatırlatan Develi, Türkiye'nin bu süreçte ekonomik güvenlik açısından görece daha dirençli bir konumda bulunduğunu piyasaların da bu gücü zamanla fiyatlayacağını ifade etti.

Borsa günü düşüşle tamamladı
Küresel piyasalar, Orta Doğu'da gerilimlerin yeniden tırmanabileceğine ilişkin endişelerle petrol fiyatları ve tahvil faizleri yükselmesiyle negatif bir seyir izliyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de küresel piyasalardaki negatif seyir ve yurt içindeki siyasi gelişmelerin etkisiyle kapanışa yakın Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesinin ardından günü satıcılı seyirle tamamladı.

Analistler ne diyor?
Analistler, yarın yurt içinde sektörel beklenti anketi, ticaret dengesi, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranının, yurt dışında ise Japonya'da enflasyon, Almanya'da büyüme, GfK tüketici güven endeksi, ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.000 ve 12.900 puanın destek, 13.400 ve 13.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Fotoğraf AA'dan servis edilmiştir.
Borsada işlemler geçici olarak durduruldu
Açıklamada, "Saat 17.42.06 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve pay piyasasındaki tüm işlem sıralarında, vadeli işlem ve opsiyon piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler geçici olarak durdurulmuştur. İşlemler pay piyasasında saat 18.01 itibarıyla kapanış seansıyla vadeli işlem ve opsiyon piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18.08 itibarıyla yeniden başlatılacaktır. Pay piyasasında varant, sertifika ve yeni pay alma hakkı sıralarında işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır. Seans akışları EBDK bitiş saati itibarıyla kaldığı yerden devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.
Fotoğraf AA'dan servis edilmiştir.
Günün ilk yarısında durum neydi?
Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 112,48 puan ve yüzde 0,80 düşüşle 13.899,53 puana indi. Toplam işlem hacmi 72,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,98 değer kaybetti. Sektör endekslerinden en çok yükselen yüzde 0,35 ile ticaret, en fazla kaybeden ise yüzde 3,61 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da gerilimlerin nispeten azalmasına karşın, dünya genelinde açıklanmaya devam eden Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla karışık bir seyir izliyor.
Türkiye ekonomisi şoklara karşı dirençli
Kira sözleşmesi değil yaşam talimatı
