Emekliye %10 zam + TÜFE farkı | 2024 Temmuz için hesaplanmaya başlandı! Emekliye yeni zam ne kadar olacak? Süreç nasıl işleyecek?

Temmuz’da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına 6 aylık enflasyon artışı, memur emeklilerine de yüzde 10 zam + TÜFE farkı yansıtılacak. Artış için ipuçları gelirken, ek iyileştirmeler de gündemde. İşte emekli maaşı için gündeme gelen 3 formül ve detayları...

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 07:00 Güncelleme 16 Nisan 2024, 11:12
Emekliye %10 zam + TÜFE farkı |  2024 Temmuz için hesaplanmaya başlandı! Emekliye yeni zam ne kadar olacak? Süreç nasıl işleyecek?

İÇİNDEKİLER

Bu yıla yüzde 49.25 zam ve 10 bin lira taban aylık ile başlayan, banka promosyonlarını güncelleme imkanı elde eden, yılın ilk ikramiyesini yüzde 50 artırımlı alan emekliler, maaşlarının yükseleceği Temmuz'u da merakla beklemeye başladı.

Temmuz'da emekli aylıkları yeniden masaya yatırılacak.

Mevcut düzenlemeler kapsamında SSK ve Bağ- Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon oranında zam, memur emeklilerine de yüzde 10 artış ve ilk yarıdaki TÜFE'nin yüzde 15'i aşan kısmı kadar fark yansıtılacak.

Ancak bunların yanı sıra ek iyileştirmeler de gündemde olacak.

3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verileriyle zam oranlarının ortaya çıkmasının ardından bu konudaki karar açıklanacak.

ENFLASYON ARTIŞI NE KADAR OLACAK?
Şu ana kadar 3 aylık enflasyon verisi açıklandı. Ocak-Mart enflasyonu yüzde 15.06 çıktı. Geriye 3 veri daha kaldı. Hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hem de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 'Mayıs'ta yıllık enflasyonun yüzde 73 civarına yükselerek zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceği' yönündeki açıklamaları, ilk 5 aylık TÜFE'nin yüzde 21.01 seviyesinde gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.

Yani 5 aylık tahminler SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 21.01'i, memur emeklilerinin de yüzde 5.23 enflasyon farkıyla yüzde 15.75'i aşacağını gösteriyor.

Tabii artış 6 aylık enflasyona göre belirlendiği için Haziran verisi de etkili olacak. Örneğin; ilk 6 aylık enflasyon yüzde 24 çıkarsa, kök aylıklara yansıyacak Temmuz zammı SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde yüzde 24'e, memur emeklilerinde yüzde 18.61'e ulaşacak.

İŞTE FORMÜLLER
Emekliler ek iyileştirmede de 3 formül dikkat çekiyor. Bu formüller ise şöyle:

▼ İlk formül refah payı. Hem geçen yıl Ocak ve Temmuz aylarında hem bu yılın ilk ayında emeklilerin zam oranına refah payı ilave edilmişti. Eğer yine refah payı formülü hayata geçirilirse Temmuz zammı ilave artışla yükselecek. Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur'lular ile memur emeklilerinin zam oranı farklı olacak. Refah payıyla birlikte bu artışın eşitlenebileceği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda memur emeklilerinin artışı SSK ve Bağ-Kur'luların seviyesine çıkarılabileceği gibi, tüm emeklilere refah payı eklenerek zam oranlarının yükseltilmesi mümkün.

▼ Emekliler için masaya gelecek bir formül de taban aylık artışı. Halen ek ödeme dahil kök aylığı 10 bin liranın altında olanlara 10 bin lira ödeme yapılıyor. Burada da bir artış beklentisi bulunuyor. Örneğin; taban aylık artışında karar kılınır ve ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa emeklilere yapılacak en düşük aylık ödeme 12 bin lirayı aşacak. En düşük ödeme; yüzde 21.01'lik 5 aylık enflasyon tahmini yansıtılırsa 12 bin 101, örneğin ilk 6 aylık TÜFE yüzde 24'e ulaşır ve bu orana göre artış yapılırsa 12 bin 400 liraya yükselecek.

▼ Ele alınacak bir formül de 10 bin liranın altındaki kök aylıklara ilişkin olacak. Burada kök aylıkların seyyanen artışla yükseltilmesi gündeme gelecek.

YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN