Beypazarı maden suyu yasaklandı mı, sahibi kim? Beypazarı maden suyu içeriği nedir?

Beypazarı maden suyu ile ilgili detaylar merak konusu oldu. Yıllardır tüketilen Beypazarı maden suyu ile ilgili vatandaşlar arama motorlarında "Beypazarı'nın sahibi kim?", "Beypazarı maden suyu içeriği nedir?" sorularının cevaplarını araştırıyor. İşte detayları...

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 17:33 Güncelleme 16 Nisan 2024, 17:34
Beypazarı maden suyu yasaklandı mı, sahibi kim? Beypazarı maden suyu içeriği nedir?

İÇİNDEKİLER

İsviçre'nin Beypazarı sodasıyla ilgili uyarısı Türkiye'nin gündem maddeleri arasına geldi. Ankara'nın tarihi Beypazarı ilçesinde uzun yıllardır hizmet veren bir firmanın ürettiği maden suyunun, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yüksek bor içeriği sebebiyle yasaklanması, kamuoyunda endişe ve tartışmalara neden oldu. Peki Beypazarı'nın sahibi kim? Beypazarı maden suyu içeriği nedir?

BEYPAZARI MADEN SUYU SAHİBİ KİM?

Beypazarı Doğal Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan yapmaktadır.

BEYPAZARI FİRMASINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Doğal maden suyu alanında faaliyet gösteren Beypazarı İçecek Pazarlama A.Ş, ürünlerindeki bor miktarının yüksek düzeyde ve sağlığa zararlı olduğu iddialarıyla ilgili, "Şirketimiz, ürünlerinin kalitesini sürekli olarak titizlikle izlemekte, yine ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizleri yapılmaktadır." ifadesini kullandı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, bazı sosyal medya mecralarında, İsviçre kaynaklı bir habere dayandırılarak, "Beypazarı Doğal Maden Suyu" markası hakkında "haksız" ve "gerçek dışı", dezenformasyon amaçlı yayınlar yapıldığı, ürünün içeriğindeki bor miktarının yüksek ve sağlığa zararlı olduğu yönünde "asılsız itham" ve "içerikler"in paylaşıldığı bildirildi.

Türkiye'nin yüzde 100 yerli ve milli değeri olan "Beypazarı" markasının uluslararası arenada hızla büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"30'u aşkın ülkeye ihracat yaparak Türkiye, Avrupa ve dünya kalite ödülleri almış, ISO 22000; ISO 9001; ISO 14001; ISO 45001; FSSC 22000 ve ESMA kalite sertifikalarına, sektörde saygın bir yere sahip olan bir markayız. Şirketimiz, ürünlerinin kalitesini sürekli olarak titizlikle izlemekte, yine ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizleri yapılmaktadır."

Farklı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların, içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken, farklı bilimsel verilere ve politika yaklaşımlarına dayanarak değişiklikler yapabildikleri belirtilen açıklamada, "Bu politika ve yaklaşımlar, hangi bilimsel çalışmanın temel alındığı, tüketim alışkanlıkları, vücut ağırlıkları ve diğer faktörlere göre değişiklik arz etmektedir. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, içme suyundaki bor miktarı için sağlık temelli düzenleyici sınırlara dair şu bilgilere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (U.S. EPA) ise içme suyundaki bor için düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir."

- "Yönetmeliğe ve uluslararası standartlara uygunuz"

Firmanın, Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik ve uluslararası standartlara uygun faaliyet gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bahse konu haberin İsviçre kaynaklı olmasına rağmen, bu haberin "Yüksek değer çıktı" şeklinde sunulmasının "bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba" olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunu da paylaşarak, şeffaf ve doğru bilgi aktarımını sağlamaya önem verdiğimizi belirtmek isteriz. (Analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0,80 mg/lt ye denk gelmektedir.) Tüm bu olumsuz haberlere ve yanlış algı oluşturma çalışmalarına rağmen yanımızda olan, güvenini koruyan, desteğini esirgemeyen değerli ve bilinçli tüketicilerimiz ile doğru haberi paylaşabilmek adına bizlerle iletişime geçen kıymetli basın mensuplarına teşekkürü bir borç biliriz."

NİYAZİ ERCAN KİMDİR?

1961 yılında Ankara'da doğan Niyazi Ercan, Gaziantep'ten ayrılarak çalışmak için Ankara'ya yerleşen Beypazarı Maden Suyunun kurucusu Cemil Ercan'ın oğlu. Şu an ikinci kuşak temsilci olarak Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu başkanlığı görevini yürütmekte.TED Ankara Koleji mezunu olan Niyazi Ercan, yükseköğrenimini makina üzerine tamamladı. 1984 yılında evlenen Niyazi Ercan evli ve iki çocuk babasıdır.

BEYPAZARI MADEN SUYU İÇERİĞİ:

📌Minarelli su.

MİNAREL DEĞERLERİ:

Sülfat 176,11 mg/l
Florür 0,64 mg/l
Slikat 48,21 mg/l
Klorür 21,94 mg/l
Bikarbonat 1433,5 mg/l
Kalsiyum 205,867 mg/l
Magnezyum 124,588 mg/l
Potasyum 26,005 mg/l
Demir 0,008 mg/l
Sodyum 138,181 mg/l

BOR'UN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDA VE ZARARLARI

Bor, bitki ve insan sağlığı için hayati öneme sahip olan bir mikro besin elementidir. Bitkilerin hücre duvarlarının yapısında bulunmasıyla birlikte, büyüme, tozlaşma ve tohum oluşumu gibi temel süreçlerde kritik bir rol oynar. Türkiye'nin zengin kaynaklarından biri olan bor minerali, insan vücudu üzerinde çeşitli metabolik ve biyokimyasal etkilere sahiptir. Araştırmalar, yeterli bor alımının kemik sağlığını desteklediğini, beyin fonksiyonlarını güçlendirdiğini ve bağışıklık sisteminin işlevselliğini artırdığını göstermektedir.

Bor ve Kalsiyum Metabolizması: Kemik Sağlığının Desteklenmesi

Borun insan sağlığı açısından önemi üzerine yapılan çalışmalar, özellikle kalsiyum metabolizması, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Bor, vücuttaki kalsiyum ve diğer minerallerin dengelenmesinde rol alarak kemik yapısını korur ve kalsiyum ile magnezyum eksikliğini engeller. Bu nedenle, uygun miktarda bor alımının eklem sağlığı için ve osteoporoz riskini azaltmak için önemli olduğu sonucuna varılmıştır.

Günümüzdeki bulgular, borun beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğunu ve artrit, osteoporoz, kanser ve merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında bozulma gibi sağlık sorunlarını etkileyebilecek potansiyel faydalarının olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, beslenme kılavuzlarında bor mineraline uygun bir şekilde yer verilmesi önemlidir, çünkü sağlıklı bir yaşam için borun da dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir.

Yüksek alımda etkileri

🔸Yetişkinlerde:

Baş ağrısı
Kusma
İshal
Heyecan veya depresyon

🔸Çocuklarda:

Havale
Koma gibi beyin zarı tahribi etkileri

🔸Özel Belirtiler:

Parmak uçlarında pembe renk, bor zehirlenmesinin belirgin işaretlerindendir.

🔸Diğer Etkiler:

İşçilerde bor tozlarıyla temasın sperm sayısında düşüklük ve cinsel işlev bozukluğuna neden olabileceği iddia edilmiştir. Ancak, borun testise nasıl zarar verdiği tam olarak anlaşılamamıştır. Çeşitli araştırmalarda borun kısırlığa neden olmadığı sonucuna varılmıştır.

🔸İçme Sularındaki Yüksek Bor İçeriğinin Etkileri:

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir.
Karaciğerde büyüme ve şişmeye neden olabilir.
Sinir sistemi sorunlarına benzer rahatsızlıklar görülebilir.