25 yıl şartı yok, SGK'dan tek evrak yeter! Ev hanımlarına erken emeklilik geliyor! 5400 gün ile...

Hükümet, aile koruma ve sosyal güvenlik konularında önemli bir adım atarak, ev kadınlarını sosyal güvence altına alacak yeni bir sistem başlatıyor. Aile Koruma Paketi kapsamında hayata geçirilen bu proje, çalışma imkanı bulamayan veya emeklilik için yeterli primi olmayan ev kadınlarına destek olmayı hedefliyor. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 23 Ocak 2024, 08:17 Güncelleme 31 Ocak 2024, 14:47
25 yıl şartı yok, SGK’dan tek evrak yeter! Ev hanımlarına erken emeklilik geliyor! 5400 gün ile...

İÇİNDEKİLER

Aile Koruma Paketi çerçevesinde çalışma imkanı bulamayan, ya da emeklilik için yeterli primi olmayan ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem uygulanacak.

Bu sistemde kadınların prim ödemelerinin bir kısmını devlet karşılayacak.

Prim ödemelerinin sonunda ev kadınları sosyal güvencenin yanında emeklilik hakkına da kavuşacak.

DEVLET HANGİ ÖDEMELERİ KARŞILAYACAK?
Ev kadınlarının ödeyecekleri isteğe bağlı prim ödemelerinin üçte birini devlet karşılayacak. Bu yıl için ödenecek rakam ve hesaplama şöyle olacak:
Aylık ödeme (2024): 6.400,64 TL
Devlet desteği aylık: 2.133,55 TL
Yıllık devlet desteği: 25.602,56 TL

EV KADINLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?
Primleri ödenen ev kadınları şartlar tamamlandığında emeklilik hakkına kavuşacak. Burada Bağ- Kur kapsamında 5400 gün yeterli olacak.

Ancak daha önce primi bulunan kadınlar daha rahat emekli olacak. Kadınlar ve özellikle anneler için ayrıca yıpranma benzeri prim gün sayısı desteği ve yaş indirimi de söz konusu olacak.

ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK NASIL UYGULANACAK?
Sosyal güvenceye kavuşturulacak ev kadınları ve anneler için yıpranma (Fiili Hizmet Zammı) benzeri bir uygulama hayata geçecek. Anneler ve ev kadınları ödedikleri prim sayısına göre her yıl ek prim günü kazanacak.

Örneğin 4 yıl prim ödeyen bir anne 5 yıl prim ödemiş gibi olacak. Yapılan prim desteği süresi kadar kısım emeklilik yaş şartından da düşülecek. Böylece anneler daha az prim ödeyerek daha genç yaşta emekli olabilecek.