Ciner 9 yılda tek çivi bile çakmadı! Ülkeye faturası 42 milyar lira!

Medya operasyonlarıyla sık sık gündeme gelen Habertürk'ün patronu Turgay Ciner'in bu kez ülkeye faturası 42 milyar dolar oldu. Konya Ilgın Termik Santrali ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Ciner Grubu arasında süren davada mahkeme EPDK’yı haklı buldu. Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasında lisans alamayacak. Ciner Grubu'nun 9 yılı aşkın süredir çivi bile çakmadığı santralin ülkenin ithalat faturasına zararı 42 milyar liradan fazla...

Giriş Tarihi 19 Ocak 2024, 09:34 Güncelleme 19 Ocak 2024, 10:03
Ciner 9 yılda tek çivi bile çakmadı! Ülkeye faturası 42 milyar lira!

İÇİNDEKİLER

Yaptığı yayınlarla sık sık iktidarı hedef alan ve siyaseti dizayn etmeye çalışan Habertürk'ün patronu Turgay Ciner'in Konya Ilgın Termik Santralinde yerli kaynakları bloke etmesiyle ülkeye 42 milyar liralık zararı oldu.

Türkiye'nin yerli kömür kaynağı açısından en değerli bölgelerinden biri olan Konya Ilgın linyit sahasındaki rezervlerin kurulacak bir termik santral vasıtasıyla ülke ekonomisine kazandırılması hem yerli üretimin artması hem de tüketicilere yansıyan fiyatlara etkisi açısından büyük önem taşıyor.

CİNER'E LİSANS VERİLDİ İNŞASINA BİLE BAŞLAMADI
Bu amaçla da EPDK, bölgedeki kapasiteyi hayata geçirmek için daha önce Ciner'e lisans vermişti. Ancak 2013 yılında bu bölgede yaklaşık 650 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül eden 500 megawat'lık bir termik santral kurmak ve elektrik üretmek için EPDK'dan elektrik üretim lisansı alan Ciner Grubu 2022 yılına kadar yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi santral inşasına dahi başlamadı. Bunun üzerine EPDK 27 Ekim 2022 tarihinde Ciner grubunun üretim lisansını iptal etti.

Fotoğrafta: Turgay Ciner

9 YILDIR ÇİVİ BİLE ÇAKMADI
Ciner grubu bu karar üzerine mahkemeye başvursa da yargı da Ciner Grubunun 9 yılı aşkın bir süredir santral inşasına dahi başlamaması ve Türkiye'nin yerli kaynaklarını bloke etmiş olması sebebi ile EPDK'yı haklı buldu.

9 yıl boyunca lisans yükümlülükleri kapsamında gereken adımların atılmaması ve yaklaşık 650 milyon dolarlık yatırımı yapılmamasına ek olarak, santral inşasına dahi başlamayarak hem istihdam yaratmayan hem de yerli kömür kapasitesinin blokesi nedeniyle ortaya çıkan ithal ikame sonucu Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasında lisans alamayacak ve bu alanda yeni bir faaliyette bulunamayacak.
Ayrıca 7 milyon 575 bin TL'lik teminatı da yanmış olacak.

ÜLKEYE FATURASI 42 MİLYAR!
Konuya ilişkin bir yazı kaleme alan Sabah Yazarı Dilek Güngör, Ciner'in ülkeye faturasının 42 milyar lira olduğuna dikkat çekti.

Güngör şunları yazdı:

"Ciner Grubu'yla ilgili gelişmeyi gördünüz mü bilmiyorum? 9 yıldır üzerinde oturduğu linyit sahasındaki santrale bir çivi bile çakmayıp, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'yla mahkemelik olmuştu ya hani...
Mahkeme kendilerini haksız bulmuş...
Ellerinden elektrik enerjisi lisansını almış... Kararın iptali için uğraşırlar mı bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var, geç bile kalındığı...
Niye mi?
Gelin anlatayım.


Ciner Grubu, Konya Ilgın'da yerli linyit ile çalışacak 500 megavatlık termik santral için 2013'te EPDK'dan 49 yıllığına üretim lisansı aldı. Yerli linyit ve fuel oil yakıtıyla çalışacak olan santralin yılda ortalama 3.3 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretmesi öngörülüyordu. Lisans verilirken kendilerine süre tanındı. Bildiğim kadarıyla, izin süreçleri de hesaba katılarak bu tip santraller için 66 ay gibi bir inşaat süresi veriliyor. Epey de uzun bir süre... 5.5 yıl... Bu süre zarfında Ciner tek bir adım bile atmadı... Üstelik, 2016'da basına demeçler verip santrali 36 ay içerisinde bitireceklerini iddia etmelerine rağmen... Gel zaman git zaman bir arpa boyu yol alamadıkları sorulunca da dolar kurunu, elektrik fiyatlarını filan bahane ettiler... EPDK'dan yeniden süre uzatımı istediler. En sonunda da EPDK üretim lisanslarını iptal etti. Geçen yıl olan bu hadiseden sonra Ciner EPDK'nın kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Dava da aleyhine sonuçlandı.
Peki şimdi ne olacak?
Artık elektrik üretimi de ticareti de yapamazlar. Yeni bir şirkete ortak olamazlar ve hisse alamazlar.
Lisans iptalinin tali sonuçlarından biri de hissedarların sektörde yasaklı hale gelmesi...
Konya Ilgın A.Ş. sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak pay sahibi olan tüm gerçek ve tüzel kişiler ile Konya Ilgın'ın Yönetim Kurulu üyeleri, lisansın iptal edilmesini takip eden üç yıl süreyle elektrik piyasasından yasaklı sayılıyor.
Şu anda şirketin yönetiminde yer alan isimlerin birkaçı Park Elektrik'te de görevde... Onlar ne olacak bilmiyorum.

Gelelim zarara...
Enerji uzmanlarının hesabına göre, Ciner Grubu'nun çivi çakmadığı santralin ülkenin ithalat faturasına zararı 42 milyar liradan fazla... Şöyle ki, 500 megavatlık bir kömür santralinin 8.500 saat çalıştığı belirtiliyor. 1 yılda bu tip bir santralin 4 milyon kwh elektrik ürettiği söyleniyor. 9 yılda üretime başlanılmaması nedeniyle yaklaşık 42-43 milyar liralık bir ithalat faturasının doğduğu vurgulanıyor.

Düşünsenize bunlar milli servet...
Konya Ilgın'daki linyit sahası, MTA tarafından 1980'lerde yapılan sondajlarla keşfedilmişti. Sahanın işletme hakkı Amerikan North American Coal Company'deydi.
2011'de Ciner sahayı devralmıştı. 2019'da oradan kömür çıkartmaya başlamıştı. Bakalım, o saha Türkiye'de yatırım taahhüdünü yerine getirmeyen şirkette kalacak mı?"