Milyonlara zam farkı! Memura emekliye ne ödenecek? Kim, ne kadar fark alacak? Yaşlılara engellilere ne zaman yatırılacak?

Ocak zammı yüzde 49.25 çıkan memurlar yeni maaşlarını ayın 15’inde 14 günlük fark ile alacak. Memur emeklilerine ise ay içinde en az 1 aylık, en çok 3 aylık zam farkı ödenecek. Maaşını aylık alana en az 4 bin 864 fark yatırılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2024 Güncelleme 10 Ocak 2024, 07:00
Milyonlara zam farkı!  Memura emekliye ne ödenecek? Kim, ne kadar fark alacak? Yaşlılara engellilere ne zaman yatırılacak?

İÇİNDEKİLER

Memurlar ve emeklileri Ocak zamlarını öğrenirken, gözler ödemelere çevrildi. Memurlar yüzde 49.25 artışın yansıtıldığı yeni aylıklarını 15 Ocak'ta hesaplarında görecek. Zam 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girdiği için, maaşla birlikte 14 günlük zam farkı da yatırılacak.

Memur emeklileri ise aylıklarını ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Bu ay enflasyon verileri beklendiğinden aylıklar zam yansıtılmadan yatırıldı. Bu nedenle yüzde 49.25 zam ile oluşan fark, ay içerisinde verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu tarihi önümüzdeki günlerde duyuracak.

KİME, NE KADAR?
Tabii memur emeklilerinin tamamı aylık maaş almıyor. Bu nedenle bazı emeklilere 1 aylık zam farkı verilirken, bazılarına da 2 ya da 3 aylık zam farkı verilecek.

Aylıklarını her ay alanlara; Ocak ayı olmak üzere 1 aylık tutarında, aylıklarını 3'er aylıklar halinde almakta olanlardan Kasım-Aralık-Ocak döneminde aylık alanlara 1 aylık tutarında, Aralık-OcakŞubat döneminde aylık alanlara 2 aylık tutarında, Ocak-Şubat-Mart döneminde aylık alanlara 3 aylık tutarında aylık farkı tahakkuk ettirilecek.

EN AZ 4.864 TL FARK
Yüzde 49.25'lik zam ile en düşük memur emeklisi aylığı 9 bin 877 liradan 14 bin 741 liraya çıktı. En düşük maaşta 4 bin 864 lira artış yaşandı. Buna göre 1 aylık zam farkı alacak emekliye en az 4 bin 864 lira zam farkı yatırılacak. 3 aylık zam farkı alacak emekliye ise en az 14 bin 592 lira ödeme yapılacak.

SSK VE BAĞ-KUR'LUNUN GÖZÜ REFAH PAYINDA
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasında 11.68 puanlık zam farkı oluşurken, bu farkı giderecek düzenleme merakla bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur'luların yüzde 37.57 çıkan zam oranının refah payı ile yükseltilmesi, taban aylık ödemesinin artırılması gündemde. Ek artışlar için yasal düzenleme gerekiyor. Eğer yetişmezse, ilave zam farkları yasa çıktıktan sonra ödenebilecek.


YAŞLI VE ENGELLİNİN AYLIĞI HESAPTA
Yaşlıların ve engellilerin Ocak ayı aylıkları hesaplara yatırılırken, memur maaş katsayısında yaşanan artışla oluşan zam farkının Şubat'ta ödeneği açıklandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu ay 3.2 milyar lira yaşlı ve engelli aylığını hesaplara yatırdıklarını belirterek, "Ocak ayı zam farklarını, Şubat ayı dönem ödemesiyle hesaplara yatıracağız" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN