2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi? Emekliye intibak yasası son dakika onaylandı mı 2024? Kimleri kapsıyor?

İntibak zammı bir süredir milyonlarca emeklinin gündeminde yer alıyor. İntibak yasasının ne vakit çıkabileceğin şimdilik netlik kazanmazken, mümkün bir düzenlemeden 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanması bekleniyor. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 08 Ocak 2024, 08:35 Güncelleme 08 Ocak 2024, 08:35
2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi? Emekliye intibak yasası son dakika onaylandı mı 2024? Kimleri kapsıyor?

İÇİNDEKİLER

2000 senesi ve ardından emekli olanların maaşlarına intibak yasası ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Peki, emekliye intibak yasası son dakika onaylandı mı 2024? 2000 sonrası emekliye intibak zammı verilecek mi? Kimleri kapsıyor?

EMEKLİ İNTİBAK YASASI ÇIKACAK MI?

İntibak bekleyen emekliler, aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığını belirterek, intibak ile maaş farklılığının son bulmasını istediklerini söylüyorlar. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu oluyor. Henüz intibak zammı için resmi açıklama gelmedi.

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI ADIMI

2020 yılında intibak zammı ile ilgili bir çalışma yapıldı ve komisyondan geçti.

EMEKLİ İNTİBAK YASASI NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye'de sosyal güvenlik kurumları arasındaki farklılıklar 2008 reformuyla çözüme kavuşturuldu. Böylece Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildi. Birçok işlem daha hızlı ve kolay hale gelirken, emeklilik sistemi ve ücretlendirme yöntemleri ise değişmedi.

Emeklilik şartları da, ücret sistemi de, zam usulleri de farklı farklı uygulanmaya devam ediyor. Burada da mutlak surette bir norm birliği gerekiyor. Bunun yanında aynı kurumdan emekli olanlar arasında da ücret farklılıkları ortaya çıkıyor.

Aynı şartlarda fakat farklı tarihlerde emekli olanlar, birbirinden çok farklı ücretler alıyor. Bunun düzeltilmesi için 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılar için bir düzenleme yapılmış ve 355 lirayı bulan artışlar sağlanarak sorun bir nebze olsun çözülmüştü. Ancak hem Bağ-Kur emeklileri hem de 2000 yılı ve sonrası emekli olanlar için değişme olmadı.

5 milyon emekli söz konusu düzenlemeden yararlanmış; bunların yaklaşık 3.5 milyonu 100 lira, kalanları da 1 ile 99 lira arasında değişen tutarda seyyanen zam almıştı. Bunun ardından 2016 yılında tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine tekrar 100 liralık daha seyyanen zam yapıldı.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor.

Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.