Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar açıkladı: İhracatta 255 milyar dolar hedefi aşılacak

2023’ün 255 milyar dolarlık ihracat hedefi aşılarak kapatılacağını belirten Bakan Yardımcısı Ağar, ‘Cumhurbaşkanımız 2 Ocak’ta güzel rakamları paylaşacak. İhracat ve ihracatçı için tüm imkanlar seferber ediliyor’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2023 Güncelleme 27 Aralık 2023, 07:00
Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar açıkladı:  İhracatta 255 milyar dolar hedefi aşılacak

İÇİNDEKİLER

İhracat, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde masaya yatırıldı. Zirvenin ilk panelinde '2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar' ele alınırken; A Para Spikeri Uğur Korkmaz'ın moderatörlüğünde Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Gaziantep Organize Sanayi Bölge Başkan Vekili Yaşar Erturhan, Güneydoğu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ihracat fırsatlarını değerlendirdi.





Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, 2023'ün hem dünya hem Türkiye için oldukça zorlu bir yıl olduğunu hatırlatarak, Türkiye zaten zor bir coğrafyada, küresel sorunlar ülkemizi zorladı. Ama zorluklardan güçlü bir şekilde çıkmayı bilen bir ülkeyiz" dedi. Ağar, devletin tüm imkanlarının ihracat ve ihracatçı için seferber edildiğini söyledi.

HEDEFTE 18 ÜLKE VAR
Türkiye'nin ihracata yönelik bir kalkınma modeli belirlediğini belirten Ağar, "Son 20 yılda bunun önemini gördük. İhracat 20 yılda 7 kat artarak 254.2 milyar dolara geldi. Hizmet ihracatı 100 milyar dolara gelecek bu yıl sonunda. OVP'de 255 milyar dolarlık ihracat hedefi var, ama yılı bunun üzerinde bir ihracatla kapatacağız. 2 Ocak'ta Cumhurbaşkanımız güzel rakamları paylaşacak" ifadelerini kullandı. AB'deki olumsuzlukların dış ticarete yansıdığına dikkat çeken Ağar, şunları söyledi: "O yüzden uzak ülkeler stratejisiyle 18 ülkeye ihracat artırma hedefimiz var. 2024'te geleneksel pazarlar dışında bu 18 ülkeye yönelik faaliyetlerimizi ve ihracatımızı artıracağız. 61 ihracatçı birliğiyle 2028 tanıtım vizyonu hazırladık. Bu eylem planlarını 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla başlayacağız. Her sektör ülke ve ürünlerini projelendirdi. Bu projeleri destekleyeceğiz. E-ihracat da öne çıkıyor. Destekler sayesinde e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 1.5'lerden yüzde 10'lara çıkarmayı hedefledik. E-ihracat platformuyla yol haritası hazırlıyoruz. 2024'te hizmete alacağız. Eximbank destekleriyle ihracatın tabana yayılması için de KOBİ'lerin ihracattaki payını yüzde 26'dan yüzde 32'ye çıkarmayı hedefliyoruz.


MİLLİ E-İHRACAT PLATFORMU GELİYOR
Bakanlık olarak dünyadaki gelişmelere kayıtsız olmadıklarının altını çizen Volkan Ağar, şu bilgileri paylaştı: "İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde e-ihracat dairemiz var. E-ihracata yönelik devlet desteklerini yürürlüğe koyduk. E-ihracat yapmak isteyen firmalarımıza rehberlik eden, yol haritaları sunan E-Kolay İhracat Platformu'nu 2024'te sunacağız. Tamamen ücretsiz, yapay zekayla çalışan ve canlı veriyle beslenen bir platform. Ayrıca Milli E-İhracat Platformu da kuracağız. TİM ve TOBB işbirliğiyle fizibilite çalışmaları yürütülüyor. TOGG'daki gibi bir sinerji yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda çalışmalar sürüyor. 2024'te devreye alacağız. Yeşil dönüşüme yönelik de destekler kurguladık. Bu da yürürlüğe girince firmalarımız yeşil dönüşüm desteklerine kavuşacak."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN