Kıdem tazminatı tavanı ne kadar, kaç TL oldu? KIDEM TAZMİNATI 2024 tavan- taban hesaplama formülü...

Yeni yıl, milyonlarca asgari ücretli için beklenen bir dönem. 1 Ocak itibarıyla hayata geçecek olan yeni asgari ücret, birçok kişinin maddi durumunu doğrudan etkileyecek. Ancak bu değişim sadece asgari ücretle sınırlı kalmayacak. Yeni asgari ücretten etkilenen ödemelerden bir tanesi de kıdem tazminatı. Peki 2024 yılında kıdem tazminatı ne kadar, kaç TL olacak? İşte Hesaplama formülü ve diğer detaylar...

Giriş Tarihi 27 Aralık 2023, 20:05 Güncelleme 30 Aralık 2023, 11:33
Kıdem tazminatı tavanı ne kadar, kaç TL oldu? KIDEM TAZMİNATI 2024 tavan- taban hesaplama formülü...

İÇİNDEKİLER

Yeni yıla sayılı günler kala, birçok çalışanın merakla beklediği gelişmelerden biri olan asgari ücretle birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oluyor. 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni asgari ücret, birçok ekonomik parametreyi etkileyecek ve özellikle asgari ücretle geçimini sağlayan çalışanlar için önemli bir belirleyici olacak. 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, askerlik ve doğum borçlanması, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve genel sağlık sigortası primlerinin de yer aldığı farklı birçok kalemde tutarlar değişecek. Bu haberimizde 2024 yılı kıdem tazminatı hakkında bilgilere yer verdik. İşte son durum.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR, KAÇ OLDU 2024?

Yeni asgari ücret 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu bağlamda pek çok kalemde ödeme miktarları değişecek.

Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücret zammına ilişkin Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan toplantı sona erdi. İşçi, işveren ve hükümet tarafının bulunduğu toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamalarda bulunuyor. Asgari ücret 17 bin 2 lira oldu.

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:

"İşçi ve işveren taraflarının bildirdiği görüşler çerçevesinde belirlenen yeni miktarı asgari ücrete tabi olan çalışan ve ailelerini memnun edeceğini inanıyorum.

Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devlet tarafından verilen 500 lira destekle 11 bin 402 lira olmuştu. 700 lirası destek olmak üzere asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz."

ASGARİ ÜCRET KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

Kıdem tazminatı hesaplaması İş Kanunu kapsamında yer alan hususlara göre yapılır. Dolayısıyla Türkiye'de bu tutar hesaplanırken işçinin çalışma süresi ile son brüt maaşı gibi temel unsurlar dikkate alınır. Bu bağlamda kıdem tazminatı tutarının brüt maaş, katsayı ve kıdem tazminatı oranı gibi değerlerin çarpımına eşit olduğu söylenebilir. Söz edilen hesaplamada yer alan katsayı değeri 30 gün olarak belirtilebilir.