Türkiye ve Yunanistan arasında mutabakat sağlandı: İpsala-Kipi arasına ikinci köprü geliyor

Türkiye ile Yunanistan arasında Meriç Nehri üzerinde ikinci bir sınır köprüsü inşa edilecek. Tek tabliyede 2x2 şeritli olacak köprü için Yunanistan tarafı ayrı, Türkiye ayrı ihaleye çıkacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2023 Güncelleme 11 Aralık 2023, 07:00
Türkiye ve Yunanistan arasında mutabakat sağlandı: İpsala-Kipi arasına ikinci köprü geliyor

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan temasları çerçevesinde iki ülke arasında Meriç Nehri üzerinde ikinci bir sınır köprüsünün inşası konusunda mutabakat sağlandı. Meriç Nehri üzerinde bulunan mevcut İpsala-Kipi Köprüsü'nün 1958 yılında yapıldığı ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, artan ağır taşıt trafiği ve turistlerin kullanımının yoğunlaşması nedeniyle köprünün yetersiz kaldığının tespit edildiğini söyledi.



AYRI İHALE YAPILACAK
2 ülkeyi bağlayan ulaşım altyapısını geliştirmek için İpsala-Kipi sınır geçiş bölgesinde, ikinci bir karayolu sınır geçiş köprüsünü ortak inşa etme kararı alındığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Tek tabliyede 2x2 şeritli, kısa pilonlu ekstradoz köprü tipine göre çalışılması; ana köprü hesap açıklıklarının 110-180- 110 metre olması planlanıyor. Köprünün Yunanistan tarafı için ayrı, Türkiye tarafı için ayrı olarak yapım ihalesine çıkılacak. Yapım sırasında hem Yunanistan tarafı yüklenici firmasını hem de Türkiye tarafı yüklenici firmasını denetleyecek ortak bir denetim grubu oluşturacak" diye konuştu.

Avrupa E-84 yolu veya D-110 Karayolu'nun, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan bir parçası olarak İpsala yakınlarında Yunanistan sınırından başlayıp Silivri'de son bulduğunu belirten Bakan Uraloğlu, "Bu hat doğu batı referanslı olarak yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda. Proje ekseni, İpsala gümrük tesisleri çıkışından başlayıp ve yaklaşık bin 500 metre sonra Kipi gümrük tesisleri girişinde son bulmaktadır" bilgisini paylaştı.
Barış ŞİMŞEK

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN