100 milyon dolarlık güneş tarlası: Kalyon PV'den güneş enerjisi teknolojilerine dev yatırım hamlesi

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Lütfi Elvan Kalyon PV fabrikasının örneğinin AB ve ABD’de dahi olmadığını belirterek, 100 milyon dolarlık yeni yatırımı açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2023 Güncelleme 07 Aralık 2023, 07:00
100 milyon dolarlık güneş tarlası: Kalyon PV’den güneş enerjisi teknolojilerine dev yatırım hamlesi

İÇİNDEKİLER

Güneş enerjisi panel üretimi alanında; dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası (Kalyon PV), yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranındaki üretimiyle güneş enerjisi teknolojilerini Türkiye'nin ve dünyanın dört bir noktasına ulaştırmaya devam ediyor.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, "Kalyon PV olarak Türkiye'nin merkezinde komple bir tesis kurduk.

Bu tesis, Çin hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olma özelliğini taşıyor. Bu tesis aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz diyebiliriz. Ne Avrupa'da ne de Amerika'da örneği olmayan bu tesis ile Türkiye ekonomisine yüksek bir katkı sağlıyoruz" dedi. Elvan fabrika için 500 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirterek, "Hedefimiz ise 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmak. Fabrikamızdaki yıllık 2 GW'lik kapasiteyi de artıracağız" dedi.

20 MİLYON KİŞİYE ELEKTRİK
Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi ise sürdürülebilir bir gelecek inşa ederek; daha temiz, daha yeşil bir dünya için çalıştıklarını söyledi. Ersan Tüfekçi ise bu yıl ilk kez ABD'ye güneş paneli ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yapacağımız 100 milyon dolarlık yeni yatırımın yüzde 70'ini fabrikanın kendi elektriğini üretebilecek güneş enerjisi santrali kurulumu oluşturacak. Bunun kurulması ile birlikte fabrikamızın karbon nötr olmasını sağlayacağız. Şanlıurfa Viranşehir'de santral kurulacak" dedi.

Hedeflerinin 10 GW üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu belirten Tüfekçi, "Bu durumda yıllık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN