İş kurmak isteyene 150 bin TL: Hangi masraflar karşılanıyor? Şartlar neler?

Kendi işini kurmak isteyen engellilere 150 bin, eski hükümlülere 110 bin liraya varan hibe destekten yararlanmak için başvurular sürüyor. Proje hazırlanarak yapılacak başvuru için son tarih ise 15 Aralık...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2023 Güncelleme 05 Aralık 2023, 07:01
İş kurmak isteyene 150 bin TL: Hangi masraflar karşılanıyor? Şartlar neler?

İÇİNDEKİLER

İş fikri olan engellilere ve eski hükümlülere hibe destek imkanı sürüyor. 2024 yılı birinci dönem hibe desteği için başvurular alınıyor. Kendi işini kurmak isteyen engelli girişimciler proje başvurularını 15 Aralık günü saat 23.59'a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecek.

Engellilere yönelik çalışma yapanlar ise projelerini hazırlayıp 15 Aralık günü mesai saati sona erene kadar bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne elden veya posta yoluyla teslim edebilecek. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin de projelerini belirtilen tarihe kadar Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimleri aracılığı ile bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne iletmesi gerekiyor.

Çağrı kapsamında engellilere yönelik hibe desteği miktarı tarım ve hayvancılık dışındaki projeler için 150 bin lira. Tarım ve hayvancılık projelerinde ise bu tutar 115 bin lira olarak belirlendi. Eski hükümlülerin girişimcilik projelerine ise tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde 90 bin, diğer sektörlerde 110 bin liraya varan destek sağlanacak.



HANGİ MASRAFLAR KARŞILANIYOR?
Engellilere yönelik hibe destekte karşılanacak maliyetler şöyle:
İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için 10 bin lira.
Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile işletme giderlerinin yüzde 60'ını geçmeyecek şekilde yıllık en fazla 30 bin lira. Tarım ve hayvancılık projelerinde en fazla 15 bin lira.
Tarım ve hayvancılık projelerinde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca demirbaş maliyetleri için en fazla 90 bin lira. Diğer sektörlere ait projelerde ise makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 110 bin lira.



HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?
İŞKUR'a kayıtlı olmak.
18 yaşını tamamlamak.
İş gücünün en az yüzde 40'ından yoksun olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek ya da eski hükümlü olmak.
Emekli olmamak.
Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak.
Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmaması.
İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek.
Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan belgelere sahip olmak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN