S&P Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirdi!

Türkiye’nin kredi notu görünümü Eylül’de durağana yükselten S&P, şimdi de takvim dışı toplanarak pozitife çıkardı. Not artırımının da sinyalini verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Aralık 2023 Güncelleme 02 Aralık 2023, 07:01
S&P Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirdi!

İÇİNDEKİLER

Ekonomide seçim sonrası atılan adımlarla hızlanan fon girişi ve risk primindeki düşüş Türkiye'nin kredi notu görünümüne hızlı yansıyor. 29 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu görünümünü negatiften durağana çeviren Standard & Poor's (S&P), sürpriz bir hamle ile takvim dışı bir değerlendirmeye giderek, görünümü pozitife çevirdi.

GÖZLER MOODY'S'TE
S&P, ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğini açıklarken, 15 Aralık'ta değerlendirme yapacak olan Moody's'in not artırımı yapabileceği belirtiliyor.

S&P'den yapılan açıklamada, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutma yönünde ilerleme kaydederken Merkez Bankası'nın da net döviz rezervi stokunu yeniden inşa ettiği vurgulandı. Açıklamada, 2023 yılı bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4.3'ü olarak hedeflenen orandan daha düşük olmasının beklendiği, ithalatın keskin şekilde azalmasıyla cari açığın da kademeli daralacağının öngörüldüğü bildirildi.

ATTIĞIMIZ ADIMLAR KARŞILIK BULUYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN