Emeklilik için geri sayıma geçenlerin dikkatine! SGK sigorta dökümünüzde bu detay varsa emekliliğiniz iptal olabilir

Günümüzde emekliler ve çalışanlar için sigorta dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sahte sigorta bildirimleriyle mücadele konusunda büyük bir öneme sahip. Bu mücadele Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) sahte iş yerleriyle mücadele amacıyla aldığı önlemleri içeriyor. SGK, sahte sigorta bildirimleriyle mücadelede etkili bir şekilde rol alıyor ve bu süreçte çalışanlara ve emeklilere yönelik çeşitli güvenlik önlemleri uygulanıyor. Özellikle kullanılan hizmet dökümlerinde iş yerlerinin doğruluğunu belirlemek adına özel harf kodlamaları kullanılıyor.

Giriş Tarihi 18 Kasım 2023, 09:00 Güncelleme 18 Kasım 2023, 09:00
Emeklilik için geri sayıma geçenlerin dikkatine! SGK sigorta dökümünüzde bu detay varsa emekliliğiniz iptal olabilir

İÇİNDEKİLER

4/A, 4/B ve 4C emeklilerin sigorta durumu tek tek kontrol ediliyor. Hizmet dökümlerinde yer alan belirli harfler, emeklilik ve sigorta süreçlerini etkileyebiliyor. Bu harfler arasında özellikle 'Ş' (şüpheli), 'S' (sahte) ve 'K' (kontrollü) kodlamaları büyük önem taşıyor.

Ş' (Şüpheli)

e-Devlet üzerinden hizmet dökümü kontrol edildiğinde, sigorta prim listesinde 'Ş' harfinin bulunması, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli kategoride olduğunu gösterir. Bu durum, iş yerinizin denetim veya inceleme sürecine alındığı anlamına gelir.

Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu eklenmesiyle birlikte, denetim süreci başlar. Bu denetim, iş yerinden yapılan sigorta bildirimlerinin sahte olup olmadığını tespit etmeye yöneliktir. Denetim sonuçlanana kadar 'Ş' kodu değiştirilmez. Eğer sahte bildirim tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve sahte bildirimler iptal edilir.

Her ne kadar denetim sürecinin tamamlanması belirli bir süreyi alsa da, 'Ş' kodu bulunan iş yerinden emeklilik talebinde bulunabilir ve aylıklarınız bağlanabilir. Ancak denetim sonucunda yapılan bildirimlerin sahte olduğu tespit edilirse emeklilik hakkınızı kaybedebilir ve aylıklarınız kesilir. Bu durumda yanlış ödenen aylıkların geri talep edilmesi söz konusu olabilir.

2. 'S' (Sahte)

Denetim sonucunda tespit edilen sahte bildirimler sonucunda 'Ş' kodu 'S' olarak değiştirilir ve ilgili iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal edilir. Bu durumda emeklilerin maaşları kesilir ve sahte bildirimlere dayalı aylıklar geri istenebilir.

3. 'K' (Kontrollü)

Denetim süreci başlamadan önce 'K' kodu, iş yerinin kontrollü olarak belirlendiğini gösterir. Bu durumda, iş yerinin faaliyetleri detaylı bir şekilde incelenir ve herhangi bir sahtecilik durumu olup olmadığı kontrol edilir.

Aylıklar Geri İsteniyor

Denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olduğu tespit edilirse emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilir ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri istenir. Bu nedenle harf kodlamalarının dikkatli bir şekilde takip edilmesi emeklilik talepleri öncesinde kontrolünün yapılması önem arz eder.