Başkan Recep Tayyip Erdoğan emeklilere müjdeyi vermişti I 5 bin TL ikramiye düzenlemesi Meclis'ten geçti! Ödemeler ne zaman hesapta? Şartlar neler?

Çalışmayan emeklilere 5 bin TL'lik ikramiye ödenmesine ilişkin torba kanunda yer alan madde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. 5 bin TL'lik ödemeden yalnızca çalışmayan emekliler yararlanabilecek. Peki ödemeler ne zaman hesapta? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 25 Ekim 2023, 18:48 Güncelleme 26 Ekim 2023, 09:26
Başkan Recep Tayyip Erdoğan emeklilere müjdeyi vermişti I 5 bin TL ikramiye düzenlemesi Meclis’ten geçti! Ödemeler ne zaman hesapta? Şartlar neler?

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca emekliyi ilgilendiren müjdeyi geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.

Çalışmayan emeklilere 5 bin TL'lik ikramiye ödenmesine ilişkin torba kanunda yer alan madde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ÖDEMELER NE ZAMAN HESAPLARDA?
Cumhuriyet'in 100. yılında bir defaya mahsus çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde, TBMM'de Genel Kurulu'ndan geçerken, ödemeler kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatacak.

5 BİN TL EMEKLİ İKRAMİYESİ KİMLERE VERİLECEK?
Düzenlemeye göre Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emekliler kapsam dışı kalacak.

SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklilerini kapsayan düzenlemeden emekli olup da çalışmaya devam edenler yararlanamayacak. EYT'ye başvuran ancak henüz aylığı bağlanmayanlar da destekten yararlanabilecek. 12.2 milyon emekliye ödeme yapılacak.

DUL VE YETİMLERİ DE İLGİLENDİRİYOR
Dul olup çocuğu olmayanların yüzde 75, dul olup çocuğu olanların yüzde 50, yetim olanların ise yüzde 25 oranında ikramiyeden faydalanması bekleniyor.

Buna göre dul olup çocuğu olmayan kişilere 3750 lira, dul olup çocuğu olan kişilere 2500 lira, yetimlere ise 1250 lira ödeme yapılması bekleniyor.

BÜTÇEYE MALİYETİ 61 MİLYAR LİRA
Başkan Erdoğan, "Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapmayı kararlaştırdık. Bütçemize maliyeti 61 milyar lirayı geçen bu ödemeler, kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacak." dedi.

BAKAN IŞIKHAN: EMEKLİLERE HAYIRLI OLSUN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Emekli olup fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimiz hariç olmak üzere tüm emeklilerimize 5 Bin TL ödeme verilmesini öngören yasa maddesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizi desteklemeye, yanlarında olmaya devam edeceğiz. Kıymetli emeklilerimize hayırlı, uğurlu olsun." ifadelerini paylaştı.

EMEKLİ MAAŞI ARA ZAM DÜZENLEMESİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı emekli maaşı ek zam düzenlemesi için bütçe çalışmalarını sürdürüyor. 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı, yapılacak emekli maaşı iyileştirme çalışmalarıyla artırılacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan emekli maaşı iyileştirme çalışması yıl sonuna kadar Meclis'e taşınacak. İyileştirmede özellikle düşük emekli maaşı alan kesimin gözetileceği sinyalleri geliyor.

Emekli maaşı ara zam çalışmalarında emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış ya da oransal zam yansıtılması gündeme gelirken, en düşük emekli aylığı ödemesinin de yükseltilmesi söz konusu olabilecek.

EMEKLİ MAAŞI ZAM TAKVİMİ
Meclis'in açılmasıyla beraber emekli maaşı ara zam düzenlemesi için detaylar netleşmeye başlayacak. 2023 yıl sonuna kadar emekli maaşı ara zam çalışmalarının sonuçlanması bekleniyor. Emekli maaşı ara zam düzenlemesi için bütçe çalışmaları sürerken, yılda iki kez düzenlenen emekli zammı Ocak ayında yeniden belirlenerek milyonların alım gücü artırılacak.

1. Ara zam ile en düşük emekli maaşı artacak
2. Ocak zammı ile milyonların alım gücü iyileştirilecek

MEKLİ MAAŞI ARA ZAM İÇİN MASADAKİ FORMÜLLER
Emekli maaşı ara zam düzenlemesinde; seyyanen artış, oransal artış, taban maaş artışı var. Emekli maaşı zammı düzenlemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da teknik olarak çalışmayı yürütüyor. Taslak çalışmanın netleşmesi sonrası düzenleme kamuoyu ile paylaşılacak.

Yaklaşık 18 milyon kişiye bir ödemenin söz konusu olması ve bütçe dengesini bozmadan çalışmaların gerçekleşmesi nedeniyle Bakanlık ince eleyip sık dokuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN