Halka arzlara hücum! Borsa’da TAB Gıda rekoru

Halka arzlara yatırımcı akını yaşanıyor. Bu yıl borsada işlem görmeye başlayan hisse senedi sayısı 40’a dayanırken, 80 civarında şirket de halka arz için sırada bekliyor. Peki halka arzlara ilgi duyan yatırımcılar nelere dikkat etmeli? İşte detayları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2023 Güncelleme 24 Ekim 2023, 07:01
Halka arzlara hücum! Borsa’da TAB Gıda rekoru

İÇİNDEKİLER

Bu yıl halka arzlar rekora koşuyor. Borsada işlem görmeye başlayan hisse senedi sayısı 40'a yaklaşırken, piyasadan çekilen para da 51 milyar lirayı aştı. 6.8 milyarlık hisse satışı ile borsa tarihinin en yüksek halka arzı bu hafta borsada işlem görmeye başlayacak.

Bunu da dahil ettiğimizde yıl başından bu yana 60 milyar liraya yaklaşan bir halka arza ulaşılmış oldu. Son dönemde hızlanan halka arzlarla borsada hisseleri işlem gören şirket sayısı 600'e yaklaştı. Para dergisi, halka arzlara ilgi duyan yatırımcıların nelere dikkat etmesi gerektiğini araştırdı:



- Hüseyin Güler/İnfo Yatırım Kurumsal Finansman Müdür Yardımcısı: Öncelikle halka arz edilen şirketin bilgilerine nereden, nasıl ulaşılacağı öğrenilmeli ve izahname ile fiyat tespit raporu dikkatle analiz edilmeli.

Halka arz fiyatının nasıl hesaplandığına ve halka arz iskontosuna bakılmalı. Halka arzın yöntemine, yapısına, elde edilecek kaynağın nasıl değerlendirileceğine ve temettü politikasına bakmakta da fayda var. Şirketin sektöründeki konumu, büyüme ve gelişimine yönelik yatırımları, mali performansı ve istikrarına da dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca talep yöntemlerine de bakılmalı.



- Ömür Ertiryaki/Acar Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi: Dikkat edilmesi gereken en önemli husus halka arzda talebin eşit dağıtım mı, oransal dağıtım mı olduğu. Oransal dağıtım yapılıyorsa daha dikkatli olunması gerekir.



- Yağız Oral/Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı: Halka arzlara katılırken yatırımcıların odak noktası ödenen fiyat ve potansiyel değer arasındaki fark olmalı. Yatırımcıların arz olan şirketin yapısını, faaliyetlerini, sektörünü, mali tablolarını ve finansal durumunu öncelikle detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor.

Yatırımcılar FTR vasıtasıyla bir yandan şirketin yakın geçmişteki operasyonel ve mali verilerine ulaşırken, halka arz fiyatının belirlenmesi amacıyla yapılan tahminler ve kullanılan değerleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilir. İzahname ise şirketin künyesi niteliğindedir. İzahnamede şirketin karşı karşıya kalabileceği riskler de oldukça detaylı bir şekilde listelenmektedir.



REKOR TAB'DA
Türkiye tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştiren TAB Gıda'nın arz sonuçları açıklandı. 6 milyar 825 milyon lira ile halka arz büyüklüğünde rekor kırıldı. Halka arza 5 milyon 185 bin yatırımcıdan 130 milyon 523 bin adetle 2.5 kat talep geldi. Gelen talebin büyüklüğü 16 milyar 968 milyon lira oldu. Toplam 4 milyon 949 bin yatırımcıya hisse satıldı. Türkiye'nin yüzde 5.9'u TAB Gıda'ya ortak oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN