SGK-SSK, Bağ-Kur'lulara zam getiren 3.5 yıl formülü! Emekli maaşınız 600 - 700 TL birden artacak! 1 Ekim'den sonra...

Emeklilik hayali kuran ve emekli maaşlarını artırmak isteyen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini sevindirecek bir gelişme yaşandı. Birden fazla kurumda çalışanların yüzünü güldürecek "3.5 Yıl Formülü" ile emeklilik hayali artık daha yakın ve maaşlar daha yüksek.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 08:22 Güncelleme 10 Ekim 2023, 08:23
SGK-SSK, Bağ-Kur’lulara zam getiren 3.5 yıl formülü! Emekli maaşınız 600 - 700 TL birden artacak! 1 Ekim’den sonra...

İÇİNDEKİLER

Emeklilik hayali kuran birçok vatandaş için sevindirici haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumların birden fazlasında çalışanlar için geçerli olan "3.5 Yıl Formülü" emekli maaşlarını artırmak ve erken emeklilik imkanı sunmak için kapılarını aralıyor.

5510 Sayılı Yasa'yla tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış olsa da Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor. Alacakları maaş ve zamlar da bağlı olunan kurumlara göre değişiklik gösteriyor.

TARİHE DİKKAT!

Ancak son 3.5 yıl, yani 1.261 gün ile emeklilik statünüzü kendiniz değiştirebilirsiniz.

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3.5 yıldaki çalışmaları belirliyor.

Emeklilik tarihinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1.261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor.

Dolayısıyla 10 yıl Bağ-Kur'lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1.261 gün kala SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan olarak emekli olabiliyorsunuz.

600 LİRALIK FARK
İster SSK'lı olun ister Bağkur'lu, son 3.5 yılda SGK'ya tavandan kazanç bildirilirse (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 600-700 liraya yakın artış oluşur.

NASIL HESAPLANIYOR?

Böylece Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alma imkanınız doğuyor.

Prim şartı da düşüyor. 7 ve 3.5 yıl kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor.

Yani emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 yılın, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 yıl olarak anlaşılması gerekiyor. Eşitlik halinde son kurum belirleyici oluyor.

1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanların ise tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse, orası emekliliği belirliyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Birden fazla kurumda çalışmanız varsa hizmet birleştirmesi yaparak prim sayılarınızı tamamlayabilirsiniz.

Bunun için emeklilik döneminiz gelmeden bir süre önce SGK'ya başvurarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.