5 yılda maliyeti çıkıyor: Milli Enerji ve Maden Politikası Türkiye'ye güç veriyor! Çatılar güneş açacak

Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde yazdığı enerjinin yol haritası olan "Milli Enerji ve Maden Politikası" ile enerjide Türkiye her alanda çağ atladı. Enerji’de güneş santrallerinin önemi artıyor. Uzmanlar Türkiye’deki 13 milyon çatıdan 3 milyonuna güneş santrali kurulabileceğini belirtti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2023 Güncelleme 08 Ekim 2023, 06:59
5 yılda maliyeti çıkıyor: Milli Enerji ve Maden Politikası Türkiye’ye güç veriyor! Çatılar güneş açacak

İÇİNDEKİLER

Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde hazırladığı Milli Enerji ve Maden Politikası ile Türkiye enerjide dışa bağımlılığı sonlandırmayı hedeflerken, yenilenebilir enerji bağımsızlık meşalesinin lokomotifi olacak.

Enerji uzmanı Bünyamin Kurt, Almanya'dakine benzer bir modelle çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin (GES) teşvik edilmesi ile ilk etapta Türkiye'deki 13 milyon çatıdan 3 milyonuna yaklaşık 7 yıl içerisinde çatı GES kurulabileceğini belirterek, "Almanya'da devlet enerji üretene 1 kilovatsaat başına 13 euro/cent veriyor, bizde Devlet satın alma garantisiyle yarısını verse milyonlar enerji üretir" dedi.

70-100 metrekarelik bir çatıya GES kurulum maliyetinin 10-15 bin dolar olduğunu belirten Kurt, "Devlet bu enerjiye alım garantisi verse kendini 5 yılda amorti eder. Bundan sonrasında en az 40 yıl ömrü olan GES'ler 35 yıl vatandaşa kazanç yazar. Biz geçen yıl enerjiye 100 milyar dolar dışarıya ödedik, onunla güneş paneli gelseydi önümüzdeki 10 yıl içinde 10 kat fazla gelir elde ederdik" dedi.



Türkiye'nin güneş ve rüzgar sayesinde enerji ihracatçısı ülke konumuna yükselebileceğini belirten Kurt, "Çatıların önünün açılması lazım. Teknik olarak altyapımızda sıkıntımız yok. Ancak prosedürlerin çok azaltılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Barış ŞİMŞEK

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN