Yeni dönem başlıyor: Okul parası BES’ten! | Kimler yararlanacak? Ne zaman devreye girer?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikimlerden masrafsız çekim yapılabilecek. Öğrenciler eğitim paralarını bu tasarruflardan karşılayacak. İşte yeni dönemin detayları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2023 Güncelleme 24 Eylül 2023, 06:59
Yeni dönem başlıyor: Okul parası BES’ten! | Kimler yararlanacak? Ne zaman devreye girer?

İÇİNDEKİLER

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşme sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmı, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilecek. Yapılan önemli değişiklik ile birlikte BES'in cazibesinin artacak.

Kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise ise talep durumuna göre değişecek.




KİMLER YARARLANACAK
Para çekmek için sistemde en az 5 yıl kalmak gerekiyor. 5 yıl sistemde kalmış devlet katkısını da alarak para çekecek. Aynı zamanda sistemde de kalmaya devam edecekler.



Birikimin yüzde 50'sini aldıktan sonra da belli süre sistemde kalma zorunluluğu olacak. Eğitimle ilgili, konut edinimi ile ilgili toplu ödeme söz konusu ve bunun yanı sıra doğal afetlerde ödeme alınması söz konusu olacak. Doğal afet ve konut ediniminde en az 4 yıl sistemde kalınması, eğitim durumlarında ise en az 3 yıl daha sistemde kalınması planlanıyor.



EĞİTİM İÇİN KULLANILACAK
BES'te geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik ile 18 yaşından küçük çocukların da sisteme girmesi sağlanmıştı. Birçok ebeveyn doğumdan sonra çocukları için BES yatırımı yapmaya başlamış ve gelecek için bir kumbara olarak para biriktirmişti. Şimdi burada biriken paralar eğitim masrafları için yarı yarıya çekilebilecek ve devlet katkısı da içinde olacak.

NE ZAMAN DEVREYE GİRER
Bu konuda yapılan çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar bittikten sonra yapılacak yasal düzenleme sonrası sistem devreye girecek ve isteyen vatandaşlar birikimlerini kullanabilecekler. Böylece sistemden ayrılmadan ihtiyaçlar için finansman sağlamış olacaklar.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN